Juhlapukeutumisen perusteita

Juhlapukeutuminen saattaa aiheuttaa joskus päänvaivaa erilaisten pukukoodien ja pukeutumisetikettien takia. Juhlavalla ja tilaisuuteen sopivalla pukeutumisella osoitetaan, että arvostetaan järjestettyä tilaisuutta. Pukeutumisella myös osoitetaan arvostusta juhlien isäntäväkeä tai virallisen vastaanoton järjestäjää kohtaan. Juhlaa on aina tärkeää kunnioittaa pukeutumalla sen luonteen mukaisella tavalla, vaikka tiettyä pukukoodia ei olisikaan. 


Juhlatilaisuuksien kutsussa mainitaan mahdollisesta pukukoodista. Pukeutumisetiketin tai pukukoodin noudattaminen on peruskohteliaisuus, jonka tarkoituksena on kertoa, kuinka juhlaan on toivottavaa pukeutua ja samalla helpottaa juhliin valmistautumista. On hyvä muistaa, että etiketin mukaan pariskunnan tulee aina pukeutua saman tasoisesti. Tyylikäs ja etikettien mukainen pukeutuminen ei tarkoita automaattisesti tylsää pukeutumista – persoonaa saa tuoda esiin myös juhlapukeutumisessa.  


On tärkeää huolehtia hyvissä ajoin juhlavaatteiden puhtaudesta sekä muista huoltotoimenpiteistä – esimerkiksi ryppyisten vaatteiden ja asusteiden silittämistä ei kannata unohtaa, sillä epäsiistit vaatteet antavat kantajastaan huonon vaikutelman. Käytön jälkeen juhlapuku on syytä pestä hoito-ohjeiden mukaisesti. Jos vaate ei ole likaantunut, saattaa pelkkä tuuletuskin tällaisissa tapauksissa riittää. Juhlapukeutumisessa on myös hyvä kiinnittää huomiota kunnon alusvaatteisiin, kuten muotoileviin alushousuihin, -toppeihin sekä –hameisiin.

Pukeutumisetiketit

FRAKKI

Frakki on muodollisin sekä juhlallisin käytössä oleva miesten puku. Frakkia käytetään akateemisissa tilaisuuksissa, seremonioissa, valtiollisissa juhlatilaisuuksissa sekä muissa arvokkaammissa juhlissa. Frakin voi korvata ainoastaan tummalla puvulla, kansallispuvulla tai juhlaunivormulla. Väriltään frakin tulee olla musta tai yönsininen. Kenkien tulee olla sileät kiiltonahkakengät tai korkeakiiltoiset nahkakengät ohuella ulkopohjalla. Ohuet ja juhlavat mustanväriset sukat kuuluvat asuun. 


Kun pukukoodina on frakki, pukeutuu nainen silloin täyspitkään juhlapukuun sekä tarvittaessa pitkään takkiin tai viittaan. Juhlapuvun tulee olla valmistettu juhlavasta materiaalista ja se saa olla avonainen tai olkaimeton. Sen kanssa käytetään sirokorkoisia ja umpikärkisiä avokkaita. Laukku tulee olla juhlavasta materiaalista valmistettu ja se on joko hihnaton tai lyhyellä rannelenkillä varustettu. Kengät sekä laukku on oltava saman sävyiset ja mielellään samasta materiaalista valmistetut. Koruina käytetään arvokoruja. 

SMOKKI

Smokki on miehen iltapuku. Smokki on väritykseltään perinteisesti musta tai yönsininen. Sen takissa on silkkiset kauluskäänteet ja housujen sivusaumassa näyttävä silkkinauha. Smokin kanssa käytetään mustaa solmuketta sekä leveää silkkivyötä tai smokkiliiviä. Asuun kuuluu lakeriset pukukengät tai korkeakiiltoiset oxford-kengät sekä polvisukat. Smokkipaidassa voi olla joko siipikaulus tai normaali taitekaulus ja paidan etuosa voi olla sileä tai laskostettu.  


Smokilla voi myös tuoda persoonallisuuttaan esiin samalla kuitenkin säilyttäen pukeutumiskoodin mukaisen juhlavuuden. Takki voi olla valmistettu esimerkiksi silkistä tai sileästä sametista ja siinä voi olla kiiltävää glitteriä. Väreinä saa käyttää muitakin värejä kuin mustaa tai yönsinistä.  


Kun pukukoodina on smokki, pukeutuu nainen juhlavasta materiaalista valmistettuun yksi- tai kaksiosaiseen iltapukuun. Vaihtoehtoina iltapuvulle voi olla myös juhlava housupuku tai naisten smokki. Iltapuvulla voi olla eri mittoja: se voi olla täyspitkä, nilkkapituinen tai tilaisuuden salliessa lyhyempikin. Erittäin juhlavissa tilaisuuksissa puettavan iltapuvun tulee kuitenkin olla täyspitkä. Kenkinä käytetään sirokorkoisia avokkaita tai sandaletteja. Laukun tulee olla siro juhlalaukku tai pieni olkalaukku, joka sopii kenkiin.  

SAKETTI

Saketti on nykypäivänä harvemmin käytössä oleva miehen päiväjuhlapuku. Se soveltuu loistavasti virallisempiin päiväjuhliin, jotka päättyvät ennen klo 18 illalla. Perheen kesken järjestettävissä juhlissa, kuten häissä, etiketti ei ole yhtä tiukka ja sakettia voi pitää myös kello 18 jälkeen. Saketin takki on yleensä musta tai harmaa, ja sen tulee yltää käyttäjän polviin saakka. Housujen väri määräytyy takin värin mukaan: jos takki on musta, käytetään silloin musta-harmaaraidallisia housuja. Harmaan takin kanssa käytetään harmaita housuja.

Valkoisessa paidassa on taite- tai siipikaulukset. Kaulukset määräävät solmion tyylin: taitekauluksisen paidan kanssa käytetään harmaata tai mustavalkoraidallista solmiota ja siipikauluksisen paidan kanssa huivimaista solmiota. Taskuliinan tulee olla valkoinen ja se asetellaan rintataskuun kulmikkaaksi taiteltuna. Kenkien tulee olla sileät, mustat ja oxford-malliset ja sukkien harmaat, hopeat tai mustat polvisukat. Sukissa saa mielellään olla kuvioita, mutta yksivärisetkin käyvät hyvin.   


Kun pukukoodina on saketti, nainen pukeutuu vierailupukuun. Se on yleensä elegantti mekko, kevyt jakkupuku tai tyylikäs housupuku. Kenkinä käytetään sirokorkoisia avokkaita tai sandaletteja ja laukun tulee olla kirjekuorimallinen laukku tai pieni olkalaukku. 

TUMMA PUKU

Tumma puku on miehen monikäyttöisin puku – se sopii niin häihin, syntymäpäiville, cocktail-kutsuille kuin hautajaisiinkin. Tumma puku on väriltään musta, tummansininen tai tumma harmaa. Perinteisesti ajateltuna tumman puvun kanssa puetaan valkoinen kauluspaita ja hillityn väriset asusteet. Nykypäivänä kauluspaidan ja asusteiden väreillä on lupa leikitellä suurimmassa osassa erilaisia tilaisuuksia. Poikkeuksia kuitenkin löytyy; esimerkiksi hautajaispukeutumisessa on syytä välttää runsaita värejä sekä näyttäviä kuoseja. Kengiksi sopii mustat oxford-tyyliset pukukengät nauhoilla. Lakerisia kenkiä ei suositella.  


Kun pukukoodina on tumma puku, nainen pukeutuu juhlavasta materiaalista valmistettuun iltapukuun tai housupukuun. Asu voi olla yksi- tai kaksiosainen ja sen pituus voi vaihdella. Juhlapuvun avulla on myös mahdollista ja joskus jopa suotavaa tuoda omaa persoonallisuuttaan esiin – tärkeintä pukeutuessa on huomioida, että asu on riittävän juhlava tilaisuutta ajatellen. Kenkinä toimii hyvin sirokorkoiset avokkaat ja sandaletit. Erilaisilla laukuilla ja koruilla voidaan tuoda asuun lisää särmää, kunhan huolehditaan siitä, että asun arvokkuus säilyy.   

ARKIPUKU

Arkipuku on työelämän luottovaate. Sitä voi käyttää myös juhlissa, joiden pukukoodiksi se on määritelty. Sininen ja harmaa ovat perinteisesti miehen käyttämän arkipuvun värejä. Puku on tyylikkäimmillään silloin, kun se on valmistettu laadukkaasta ja ohuesta villakankaasta. Kauluspaidan, kenkien sekä asusteiden värit voivat vaihdella kausittain muotivärejä ja omia mieltymyksiä mukaillen. 


Kun pukukoodina on arkipuku, nainen pukeutuu jakkupukuun tai siistin neuleyläosan ja hameen yhdistelmään. Myös kotelomekon ja jakun yhdistelmä on sallittu. Hillityt ja neutraalit värit sekä laadukkaat materiaalit ovat pukeutumisessa avainasemassa. Kengät ovat yleensä käytännölliset avokkaat.  

SMART CASUAL

Smart casual ei kuulu virallisiin pukeutumiskoodeihin, mutta on silti paljon käytetty termi. Se on tummaa pukua sallivampi koodi, jota voidaan tulkita eri tavoin – pääsääntönä voidaan kuitenkin pitää siistiä ja edustavaa pukeutumista hieman rennommalla otteella. Tyyliä mietittäessä kannattaa ottaa huomioon tilaisuuden aika, paikka ja luonne.

Yksinkertaisimmillaan miehet voivat ajatella smart casualin tarkoittavan solmion tai rusetin jättämistä pois asukokonaisuudesta. Irtotakki tai siisti neule on oiva valinta yläosaksi, kun taas alaosaksi suositellaan suoria housuja tai esimerkiksi chinoja. Siistitkin farkut kannattaa jättää pois tällaisesta asukokonaisuudesta. Omaa persoonaa voi tuoda esiin kengillä ja muilla asusteilla. 


Kun pukukoodina on smart casual, nainen noudattaa myös siistiä ja tyylikästä arkipukeutumista. Smart casual antaa naiselle paljon valinnanvaraa: asu voi koostua esimerkiksi jakusta ja suorista housuista, siististä yläosasta ja hameesta tai tyylikkäästä mekosta. Farkkuja ei suositella käytettävän. Asut voi viimeistellä omaan tyyliin sopivilla kengillä ja leikittelevillä asusteilla. 

Pukeutuminen eri juhlatilaisuuksiin

HÄÄT

Hääpari saattaa toivoa juhlavieraidensa pukeutuvan jonkin tietyn pukukoodin mukaisesti, ja tällainen pukukoodi ilmaistaan tai siihen viitataan vahvasti kutsussa. Perinteisesti suomalaisissa häissä pukeudutaan tumma puku –pukukoodin mukaisesti, jolloin miehen puku on tumma, mutta asusteilla saa leikitellä ja naisilla on paljon valinnanvaraa pukeutumisen suhteen. Naisen ei myöskään ole nykypäivänä välttämätöntä peittää sääriään sukkahousuilla, jos esimerkiksi juhlapäivä sattuu olemaan kuuma kesäpäivä.  


Häihin sopivia juhla-asuja miehille: Carl Gross, Matinique
Ja juhla-asuja naisille: Apart, Frank Lyman, Katri Niskanen, Swing, Vera Mont


Häihin sopivia juhlakenkiä miehille: Benson, Bugatti, Lloyd, Topman
Ja juhlakenkiä naisille: Ara, Create, Gabor, Högl, Tamaris

HAUTAJAISET

Hautajaisiin pukeudutaan aina tilaisuutta ja omaisia kunnioittaen. Suomalaisissa hautajaisissa perinteinen pukeutumisväri on musta. Vuosien myötä pukukoodi on muuttunut hieman rennommaksi – huomiota herättäviä vaatteita ja asusteita ei tule edelleenkään käyttää, mutta omaa tyyliänsä voi tuoda esille muilla tilaisuuteen sopivilla tavoilla. Naiset pukeutuvat hautajaisiin perinteisesti tummalla ja peittävällä asukokonaisuudella, ja meikin on hyvä olla siisti ja hillitty. Miehellä tulee olla musta tai tumma puku, valkoinen paita sekä neutraali solmio. Kiiltäväpintaisia materiaaleja on hautajaisissa syytä välttää.  


Hautajaisiin sopivia juhla-asuja miehille: Carl Gross, Create-puvut
Ja juhla-asuja naisille: Hansmark, Shenina


Hautajaisiin sopivia juhlakenkiä miehille: Benson, Bugatti, Create, Klondike, Topman
Ja juhlakenkiä naisille: Ara, Caprice, Create, Gabor, Högl, Tamaris

SYNTYMÄPÄIVÄT

Perhepiirissä järjestettäville syntymäpäiväjuhlille voi yleensä kukin pukeutua omalle tyylilleen uskollisella tavalla, kuitenkin siististi ja juhlan sankaria kunnioittaen. Isommissa juhlissa, kuten esimerkiksi tasakymmenvuosia täyttävän syntymäpäivän kunniaksi järjestettävissä juhlissa pukukoodi saattaa olla hieman tiukempi. Siisti asukokonaisuus niin naisella kuin miehelläkin luo arvokkuutta juhlaan – naisille sopii esimerkiksi jakkupuku tai sesonkiin sopiva juhlamekko ja miehet voivat pukeutua tummaan tai värikkäämpäänkin pukuun ja irrotella asusteilla.  


Syntymäpäiville sopivia juhla-asuja miehille: Bugatti, Matinique
Ja juhla-asuja naisille: Guess, InWear, Masai, Swing


Syntymäpäiville sopivia juhlakenkiä miehille: Benson, Bugatti, Bullboxer, Lloyd, Topman
Ja juhlakenkiä naisille: Create, Guess, Högl, Pavement, Tamaris

YLIOPPILASJUHLAT JA VALMISTUJAISET

Lakkiaisiin ja muihin valmistujaisiin ei ole varsinaista pukeutumiskoodia. Nuorten valmistuessa pukeutuminen on yleensä automaattisesti melko yhtenäistä ja omaa tyyliä kunnioittavaa. Pukeutuminen pohjautuu usein vallitsevaan sesonkiin sopiviin vaatteisiin, kenkiin ja asusteisiin. Nuoret naiset pukeutuvat yleensä housu- ja jakkupukuihin tai mitä erilaisimpiin mekkoihin. Nuorilla miehillä pukeutumisen lähtökohtana on perinteisesti kokopuku. Isäntäväki, sukulaiset ja muu juhlaväki pukeutuvat juhlavasti juhlapaikkaan ja -tilaisuuteen sopivalla tavalla. 


Ylioppilasjuhliin ja valmistujaisiin sopivia juhla-asuja miehille: Create-puvut, Matinique
Ja juhla-asuja naisille: Katri Niskanen, Laona, Magic nights, Vera Mont


Ylioppilasjuhliin ja valmistujaisiin sopivia juhlakenkiä miehille: Benson, Bugatti, Bullboxer, Lloyd, Topman
Ja juhlakenkiä naisille: Create, Guess, Högl, Pavement, Tamaris

Solmion solmiminen

Solmion solmiminen voi usein aiheuttaa tekijälleen harmaita hiuksia. Tapoja solmimiseen on monia, ja alla onkin esitelty kaksi yleisimmin käytettyä solmimistekniikkaa, joiden avulla onnistut varmasti.

Englantilainen solmu eli Four-in-hand

Englantilainen solmu eli Four-in-hand –tapa  on kaikkein tavallisin ja monikäyttöisin solmion  solmimiseen tarkoitettu tyyli. Solmusta tulee tällä tyylillä kohtuullisen kokoinen ja se asettuu hyvin  monen erilaisen kauluksen kanssa. Tämä tapa sopii käytettäväksi myös paksumpien solmioiden solmimiseen. 

 

Ranskalainen solmu eli puoli-Windsor

Ranskalainen solmu eli puoli-Windsor –tapa on englantilaista solmimistapaa monivaiheisempi tyyli, joka sopii käytettäväksi monenlaisten kaulusten kanssa. Solmusta tulee symmetrinen ja muhkea. Ranskalainen solmimistyyli on hyvä valinta  erityisesti ohuempien solmioiden kanssa.