Valinnat, tyyli ja vaatehuolto

Miten voit toimia vastuullisemmin?

Mitä voit itse tehdä, jotta garderobisi olisi vastuullisempi, kas siinä haaste! Vastuullisempi toiminta alkaa valinnoista, jotka teet ostoksilla. Toinen merkittävä asia on se, mitä tapahtuu hankinnan jälkeen – kuinka käytät ja huollat vaatteitasi ja kenkiäsi.

Vaatteet ja kengät käyttötarkoituksen mukaan

Hanki uutta harkiten – pieni tuumaustauko ennen lopullista ostopäätöstä on aina paikallaan. Voit esimerkiksi punnita mielessäsi erilaisia kysymyksiä.

Tarvitsetko ylipäätään harkinnassa olevaa tuotetta? Onko kyseessä ihana heräteostos vai todellinen tarve? Vältä heräteostoksia, koska niillä on usein tapana päätyä vain viemää tilaa kaapeista. Paljon pidetty on aina vastuullisempi kuin käyttämättä jäänyt.

Toinen tarkoin mietittävä näkökulma on käyttötarkoitus: sopiiko vaate tai kenkä ajattelemaasi käyttötarkoitukseen? Onko se tyyliltään, materiaaliltaan ja laadultaan sopiva ajateltuun käyttöön? Onko tuote sopiva niin pitkäaikaiseen käyttöön kuin olet ajatellut, tai olisiko toinen vaihtoehto parempi? Jos et ole näistä varma, niin käänny rohkeasti ammattitaitoisen henkilökuntamme puoleen.

Tämän jälkeen voit pureutua vielä miettimään tarkemmin materiaaleja. Onko tuotteen materiaali sellainen, että pystyt hoitamaan sen hyvin ja siten pidentämään tuotteen käyttöikää? Tarvitsetko myös sopivat hoito- ja pesutuotteet? Haluatko suosia tietynlaisia materiaalisertifikaatteja, äänestää lompakollasi paremman puolesta? Punninnassa voi myös olla tuotteiden kotimaisuusaste tai erilaiset tuotantoon liittyvät sertifikaatit. Kysy myös näihin pohdintoihin apua asiantuntijoiltamme.

Luo oma tyyli

Ole oma itsesi! Miksi se on vastuullista? Luomalla oman tyylisi ja pitämällä siitä kiinni teet vähemmän kaappien uumeniin jääviä heräteostoksia. Harkittu oma tyyli on pelastus myös silloin, kun vaatebudjetti on pieni: hyvät vaihtoehdot löytyvät helpommin tyylin kärsimättä. Uutta hankkiessasi mieti löytyykö sinulta jo vaatteita ja kenkiä, joihin uusi hankintasi sopii. Tai onko käsillä sellainen vaatekaapin kulmakivi, jonka ympärille tulet rakentamaan tyyliisi sopivia asukokonaisuuksia? Omassa tyylissä pysyminen ei kuitenkaan tarkoita tylsyyttä tai jäykkyyttä – on täysin sallittua luoda harkittu oma tyyli vaikkapa rakkaiden bändi-t-paitojen ympärille.

Entäpä jos tyylikysymysten miettiminen on uuvuttavaa tai ei muuten vain luonnistu? Pyydä apua! Myymälöistämme löytyy harjaantuneita pukeutumisen ammattilaisia, joilta saat yksilöllisiä vinkkejä tyylisi kehittämiseen ja siihen, kuinka teet arvojesi mukaisia, vastuullisempia valintoja.

Hoitamalla kenkiäsi oikein, saat niille lisää käyttöikää jopa vuosia - lue vinkit ja onnistu kenkiesi hoidossa.

Iso osa vastuullisemmasta pukeutumisesta muodostuu oikeanlaisesta vaatteiden hoidosta ja pesusta. Lue vaatehuoltovinkit ja nauti lempivaatteistasi pidempään.

Korjaa, tuunaa, uudista, muodista

Joskus käy huonosti ja vaate hajoaa. Kaikki viat eivät tee vaatteesta kuitenkaan käyttökelvotonta; napit voi ommella takaisin, vetoketjun vaihtaa ja rispaantuneen lahkeensuun korjata rimmelinauhalla. Rakkaalle villakangastakille saa lisää elinaikaa vuorittamalla sen uudestaan.

Laadukkaat materiaalit kannattaa käyttää hyödyksi: vyötäröltä isoksi käyneet suorat housut voi kaventaa istuviksi, ja vanhoista juhlamekoista saa loihdittua uuden mielikuvituksella ja ompelukoneella. Korjaamisesta ja tuunaamisesta saa kehitettyä ihanan käsityöharrastuksen, mutta toisille sopii paremmin turvautua ompelupalveluihin. Tiesithän, että Halosen myymälöiden yhteydessä toimii sopimusompelimot, joissa voit teettää erilaisia muutos- ja korjaustöitä?