Huomioi materiaalit

Neuleiden hoidolle ja materiaaleille kannattaa suoda muutama ajatus jo neuleen ostovaiheessa. Neulemateriaaleja on paljon, joten neuleilla on myös runsaasti erilaisia ominaisuuksia. Luonnonkuidut tekevät neuleesta hengittävän, lämpimän ja mukavan päällä. Keinokuiduillakin on usein oma tehtävänsä – esimerkiksi polyamidi villan seassa lisää neuleen kestävyyttä, eikä sekoiteneule maistu turkiskuoriaisille ja koille samalla tavalla kuin puhdas villa tai silkki. Toisille luonnonkuduille, kuten angoralle, on jopa välttämätöntä sekoittaa se toiseen kuituun, jotta tuloksena on kestävä neule. Muuntokuidut sopivassa suhteessa lisäävät osaltaan neuleen laskeutuvuutta ja pehmeän miellyttävää tuntua. Lisää infoa erilaisista materiaaleista löydät täältä.

Hoito ja huolto

Pääosin villoista tehdyt neuleet kaipaavat vähemmän pesua, kun tuuletat ne säännöllisesti. Villa ”puhdistaa itse itsensä” – näkyvä lika, kuten ruoka- ja juomaroiskeet, tulisi kuitenkin poistaa neuleesta tuoreeltaan. Tuuletus vähentää varsinaisen pesun tarvetta ja pitää vaatteen edustavana pidempään. Joillekin villaneuleille puhdistustavaksi sopii harjaaminen pehmeällä vaateharjalla. Tällaisissa tapauksissa harjaaminen tulisi tehdä neuleen oikealle ja nurjalle puolelle napakan tyynyn päällä.

 

Herkät neuleet, kuten villa, alpakka, kashmir ja silkki, ovat pääosin käsin pestäviä. On tärkeää valita materiaalille sopiva pesuaine ja liottaa se huolellisesti veteen. Pestävää neuletta puristellaan ja käännellään kevyesti. Pesu- ja huuhteluveden lämpötilan tulisi olla saman ohjelämpötilan mukainen, sillä veden lämpötilan vaihtelu edesauttaa materiaalin huopumista. Hankaamista, vääntämistä ja pitkää liotusta on syytä välttää, jottei neule kutistu, huopaannu tai menetä hyviä ominaisuuksiaan.

Konepestävät neuleet pestään pesuohjeen mukaisesti. Yhteistä miltei kaikille neuleille on vaatimus tasokuivaamisesta. Tämä tarkoittaa, että neule levitetään pyykkitelineelle tai puhtaan pyyhkeen päälle vaakatasoon, oiotaan muotoonsa ja annetaan kuivua. Hyvä niksi on kääriä neule puhtaaseen pyyhkeeseen ja puristella siihen ylimääräiset vedet ennen tasolle levitystä. Neuleita ei suositella kuivaamaan henkarissa venymisvaaran vuoksi.

 

Kaikki neuleet nyppyyntyvät jonkin verran, jotkut enemmän ja jotkut vähemmän. Tiukkakierteiset ja esimerkiksi nauhalangasta tehdyt neuleet nyppyyntyvät vähemmän kuin löyhäkierteisestä langasta neulotut neuleet. Myös itse kuiduissa on eroja: pahin nyppyyntyjä on akryyli, etenkin löyhäkierteisenä lankana, kun taas napakka puuvillaneule säilyy pitkään siistinä. Useimmat neuleet ovat nykyään sekoiteneuleita, ja yhdessä neuleessa saattaa olla jopa neljää eri kuitua. Syntyneet nypyt saa irrotettua esimerkiksi nukkakammalla, nukkakivellä tai sähkökäyttöisellä nypynpoistajalla.

Säilytys

Huolla neuleet ennen kausisäilytykseen siirtämistä, ja viikkaa ne ilmavasti säilytyspussiin tai laatikkoon. Neuletta ei kannata säilyttää henkarissa, jotta se pitää muotonsa. Hyvä säilytyspaikka on kuiva, viileä ja valolta suojattu paikka. Tiiviitä säilytyslaatikoita voi suositella villa- ja silkkineuleille, jotta tuholaiset eivät pääse niiden kimppuun varastoinnin aikana. Säilytyslaatikoihin voi myös sujauttaa seetripuupaloja pitämään koit loitolla.