Oikeanlaiset housut tuntuvat omilta, istuvat hyvin ja korostavat vartalon parhaita puolia. Housujen ja farkkujen leikkaukset, mallit, materiaalit, kuviot sekä mittasuhteet vaikuttavat siihen, kuinka hyvin ne istuvat minkäkin vartalotyypin päällä. Tärkeintä housujen ja farkkujen ostossa on mukavuus ja hyvä istuvuus – liian kireät housut jäävät luultavasti pölyttymään kaapin pohjalle, ja toisaalta liian isot ja väljät housut eivät ole kovinkaan imartelevia. Housuihin ja farkkuihin haluttavia pieniä muokkauksia pystyy toteuttamaan itse tai tarvittaessa kääntymällä ompelijan puoleen. Tietoa Halosen ompelupalveluista löydät täältä.

 

Kokolappuja ei housukaupoilla kannata tuijottaa liian tarkasti, sillä eri merkkien välillä kokojen mittasuhteet saattavat heitellä suurestikin. Housujen vyötärön kannattaa olla ostettaessa napakka, sillä suurin osa housu- ja farkkumateriaaleista löystyvät käytössä. Housujen vyötäröissä on paljon eroja ja vyötärökaitaletta onkin mahdollista muokata omiin tarpeisiin sopiviksi. Halosen valikoimasta löytyy paljon housuja, joiden vyötärönympärys on miellyttävän joustava. Useiden housujen vyötäröltä löytyy myös säätövaraa takasaumasta, jolloin vyötäröä saa muokattua paremmin istuvaksi ompelemalla. Vyötärökaitaleen sisällä voi myös olla kuminauha, jota pystyy säätelemään napilla. Kannattaa tarkistaa vyötärön erilaiset muokkausmahdollisuudet housuostoksia tehdessä.

 

Housuja ja farkkuja ostaessa kannattaa etsiä sellaisia tuotteita, joissa on sopiva lantionympärys. Lahkeen pituuteen on myös syytä kiinnittää huomiota – esimerkiksi kapeat pillilahkeet eivät luultavasti laskeudu kauniisti jalkapöydästä alaspäin, kun taas alaspäin levenevät lahkeet ovat sitä tyylikkäämmät, mitä pidemmät ne ovat. Myös mahdollisten takataskujen muodolla ja koolla on väliä, ja niillä voi olla joko pienentävä tai suurentava vaikutus.

Farkkujen pesu ja hoito

Farkkujen ostovaiheessa kannattaa tarkistaa, mistä materiaalista ne on valmistettu. Kun pesu tulee ajankohtaiseksi, on hyvä noudattaa farkkujen pesulapussa lukevaa ohjeistusta. Pelkästä puuvillasta valmistetut farkut kestävät lähtökohtaisesti hyvin pesua. Elastaania sisältävät farkut haurastuvat nopeammin pesussa, ja ne tulisikin pestä puuvillakankaisia farkkuja hellävaraisemmilla ohjelmilla ja alhaisemmilla lämpötiloilla. Alla muutama ohje farkkujen oikeaoppiseen hoitoon.

  1. Farkkuja ei tarvitse pestä joka käyttökerran jälkeen.
    Yleensä riittää, että farkut pesee noin 5–10 käyttökerran välein.
  2. Pese farkut aina nurinpäin.
    Varsinkin tummat farkut on syytä kääntää nurinpäin pesua varten, jottei farkkujen pinta vaalene. Kääntäminen säästää myös farkkujen pinnalla olevia painatuksia ja muita koristeita.
  3. Tuuleta farkkuja käyttökertojen välissä.
    Farkut voi ripustaa esimerkiksi parvekkeelle tai muuhun suojaisaan paikkaan, jossa ne saavat roikkua ilmavasti.

Vartalotyypit ja niiden tunnuspiirteet

Ennen housukaupoille lähtöä on hyvä tutustua omaan vartalomalliin. Oikeankokoisten ja -mallisten housujen ja farkkujen löytäminen vaatii erilaisten housumallien kokeilua ja oman vartalotyypin tuntemista. Eri vartalotyyppejä on viisi ja niitä kuvataan kirjaimilla A, H, O, X ja Y. Ei ole myöskään tavatonta, että oma vartalo on sekoitus useampaa vartalotyyppiä

A-vartalotyyppi

A-vartaloisen eli päärynävartaloisen hartialinja on kapea ja lantio leveä eli alaosa on yläosaa kurvikkaampi. A-vartaloisen kannattaa valita housut, jotka istuvat hyvin lantiolta ja joissa on modernit, vinot ja leikittelevät leikkaukset. Suorissa ja alaspäin kapenevissa housuissa pieni väljyys on plussaa. A-vartaloisen kannattaa suosia pehmeitä, paksuhkoja ja joustavia housukankaita sekä täyspitkiä lahkeita.

H-vartalotyyppi

H-vartalo eli kartiovartalo on melko suora, eikä vyötärö näin ollen ole kovin erottuva. Vartalon ylä- ja alaosat ovat samankokoisia. H-vartaloisen housut voivat olla vyötäröltään niin matalat kuin korkeatkin ja niissä saa olla paljon erilaisia yksityiskohtia. Tällaiselle vartalotyypille sopii sekä kapeat, suorat että leveät lahkeet. H-vartaloisen kannattaa suosia ohuita ja pehmeitä kankaita.

O-vartalotyyppi

O-vartaloiselle eli omenavartaloiselle on ominaista pyöreä keskivartalo sekä hoikat sääret. Rintavan O-vartaloisen on hyvä kiinnittää asuvalinnoillaan huomio kapeisiin sääriin sekä hoikkiin nilkkoihin. Tällaisen vartalon omaavan kannattaa valita vyötäröltä mukavasti istuvat housut – tällaisia ovat esimerkiksi jousto- ja naruvyötäröt. Parhaiten sopivat kapeahkot ja täyspitkät lahkeet. Pitkälle O-vartaloiselle myös nilkan paljastavat vajaamittaiset lahkeet ovat hyvä valinta.

X-vartalotyyppi

Kurvikkaalla X-vartaloisella eli tiimalasivartaloisella on selkeä vyötärö, ja vartalon hartialinja sekä lantio ovat yleisimmin liki samassa linjassa. Tällaisen vartalotyypin omaavalle sopii loistavasti korkeavyötäröiset housut ja farkut, jotka istuvat lantiolta ja vyötäröltä napakasti. Tällaisissa housuissa lahje saa olla suora tai hieman levenevä. X-vartalomallin kannattaa suosia sileitä ja joustavia materiaaleja.

Y-vartalotyyppi

Y-vartaloisen eli timanttivartaloisen hartialinja ja povi ovat leveitä ja toisaalta vyötärö ja lantio kapeita. Tällaisen vartalotyypin omaavan on hyvä suosia väljiä housuja, joissa on hyvin istuva vyötärö sekä tukevahko kangas. Y-vartaloisen kannattaa käyttää värikkäitä alaosia, joissa on näyttäviä koristeita ja taskuja. Nilkkapituiset lahkeet kapeammissa housuissa ja täyspitkät lahkeet leveämmissä housuissa sopivat tälle vartalotyypille loistavasti.

Erilaisia farkkumalleja

SKINNY FIT

  • kapea ja istuva leikkaus
  • valmistettu yleensä joustavasta materiaalista
  • ajaton ja mukava malli

SLIM FIT

  • hieman leveämpi kuin skinny fit –malli
  • tiukat reidestä
  • väljyys polvesta alaspäin vaihtelee

STRAIGHT FIT

  • suora leikkaus lantiolta lahkeensuuhun
  • valmistetaan usein farkkukankaista, joissa vain vähän joustoa
  • klassinen ja mukava malli

MOM FIT

  • korkeavyötäröiset farkut
  • tiukka vyötärö ja lantio, lahkeissa väljyyttä
  • 1980- ja 1990-lukujen leikkaukset ja värit

BOOTCUT FIT

  • kapea istuvuus reisissä
  • levenevät lahkeet
  • naisellinen ja klassinen malli

LOOSE FIT

  • suora perusmalli, joka sopii monelle vartalotyypille
  • yleensä leveät tai suorat lahkeet
  • rento ja mukava malli

REGULAR FIT

  • perinteinen ja ajaton malli
  • väljä istuvuus lantiolla ja reisissä
  • suora lahje

RELAXED FIT

  • väljä ja rento malli
  • mukava vyötärö
  • tilaa reisissä ja pohkeissa

TAPERED FIT

  • rento vyötärönistuvuus, tilaa reisille
  • kapenevat lahkeet
  • trendikäs ja mukava malli

Tuumakoot

Farkkujen koot merkitään usein tuumina. Tuumakoot, numerokoot ja kirjainkoot saattavat hieman vaihdella eri merkkien välillä. Alla suuntaa antavat taulukot naisten ja miesten tuumakokoja selkeyttämään.

NAISET

MIEHET

LAHKEET