Kuusi viikkoa kestänyt ICT-toimihenkilöiden lakko päättyi 8.6. Lakko ruuhkautti asiakasyhteydenottojemme käsittelyä mistä johtuen vastaamisessa voi olla edelleen poikkeuksellista viivettä.
Kestävä kehitys on noussut entistä tärkeämmäksi teemaksi myös tekstiili- ja jalkineteollisuudessa. Sen tarkoituksena on pienentää sekä hiilidioksidipäästöjä että hiili- ja vesijalanjälkeä sekä lisätä kierrätysmateriaalien käyttöä tekstiilien ja jalkineiden tuotannossa. Vastuulliset toimijat tekevät jatkuvaa kehitystyötä löytääkseen ekologisempia ja kestävämpiä materiaaleja sekä valmistusprosesseja, joiden päästöt sekä hiili- ja vesijalanjälki olisivat pienempiä. Jalkineissa käytetään erilaisia merkintöjä, jotka kertovat, miten kestävä kehitys on huomioitu valmistusprosessissa tai materiaaleissa.
Halosella myytävissä kengissä nahkavuori on aina kromitonta ja kaikissa tuotteissa käytetty nahka on lihatuotannon ylijäämää. Suurin osa Halosen käyttämistä tehtaista kuuluu Amfori BSCI-järjestelmään ja jatkossa tavoitteena on keskittää yhä enemmän ostoja niille tehtaille, jotka ovat Amfori BSCI-auditoituja. Halonen ei hyväksy epäeettisesti tuotettuja, epäeettisistä materiaaleista valmistettuja tai ihmisoikeuksia loukkaavissa tuotanto-olosuhteissa valmistettuja tuotteita valikoimiinsa. Myös brändi- ja mallistovalintoja tehdessä yksi tärkeimpiä valintaperusteita on Euroopassa sijaitseva tuotanto ja Halonen keskittää muutenkin hankintansa niille toimijoille, joiden taustatoiminta on mahdollisimman läpinäkyvää.
Suosituimpia kierrätysmateriaaleja jalkineiden valmistuksessa ovat merestä kerätty muovi, muovipullot (PET-muovi), kalaverkot, kahvinporot, kierrätetty nahka sekä korkki. Nahkaa, muovipulloja ja kalaverkkoja käytetään kenkien päällisissä, vuorissa ja sisäpohjissa, kun taas kahvinporoja ja kierrätyskumia kenkien ulkopohjissa. Halosen kenkävalikoimasta löytyy erilaisista kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita sekä kestävän kehityksen huomioivia mallistoja, joita valmistavat muun muassa Ecco, Gabor, Palladium, Pomar, Shepherd, Sunni Sabbi, Ten Points ja Vagabond.
Kun huolehdit kengistäsi, lisäät niiden käyttöikää ja suojelet samalla ympäristöä tarpeettomalta kuormitukselta. Hoida kenkiäsi säännöllisesti ja käytä aina sääolosuhteisiin sopivia kenkiä. Noudattamalla materiaalin hoito-ohjeita saat tuotteen käyttöiän pidettyä mahdollisimman pitkänä.
Kenkien suojakalvot
Suojakalvo on aina kengän sisällä päällisen ja vuorimateriaalin välissä. Halosen valikoimassa on useita kalvokenkiä, joista suurin osa on vettähylkiviä. Vettähylkivät kalvot eivät ole vedenpitäviä, mutta ne tekevät jalkineista paremmin roiskevettä kestäviä. Vaikka kalvo itsessään olisi vedenpitävä, voi kenkien valmistustapa olla sellainen, että esimerkiksi saumat, vetoketju tai muut yksityiskohdat päästävät kosteuden läpi – tällöin tuotetta sanotaan vettähylkiväksi. Kenkäbrändien omat kalvokengät, kuten RiekerTex ja ImacTex ovat pääsääntöisesti vettähylkiviä.
Vedenpitävissä kengissä kalvot ovat hengittäviä, vaikka ne usein koetaankin muita malleja hiostavammiksi. Kalvon lisäksi myös viimeistelyssä, kuten saumoissa ja vetoketjuissa, on huomioitu tuotteen vedenpitävyys. Vedenpitäviä kalvoja ovat muun muassa Gore-Tex, Sympatex ja Porelle. Gore-Tex on yleisin ja tunnetuin vedenpitävä kalvo, jota löytyy muun muassa Aralta, Clarksilta, Eccolta, Pius Gaborilta ja Pomarilta. Gore-Tex –kengät on aina merkitty Gore-Tex -logolla.
Vaikka kengät olisivatkin vedenpitävät, tarvitsee niiden pinta siitä huolimatta oikeanlaiset hoito- ja suoja-aineet kestääkseen käytössä. Kalvokenkien hoitamisessa on tärkeää olla tukkimatta kalvon huokosia rasvalla, jotta sen hengittävyys säilyy. Kenkien suojaukseen, hoitoon ja käyttömukavuuteen liittyviä tuotteita löydät täältä.
Nahan parkitus
Jalkineiden valmistuksessa käytetty nahka tulee aina lihatuotannon ylijäämänä. Raakanahka käsitellään parkitsemalla nahkavuodaksi, jolloin nahan lämmön- ja kosteudensietokyky kasvaa ja siitä saadaan kestävämpi, pehmeämpi ja joustavampi valmistusmateriaali. Erilaisia parkitsemistapoja ovat kromiparkitus, kasviparkitus ja harvinaisempi kromivapaa parkitus.
Kromiparkitus on nopein ja yleisin tapa, joka kattaa 75% maailman parkitsemisesta ja vie vain joitain päiviä. Kromiparkituksen jälkeen nahasta tulee kestävämpi, pehmeämpi ja ohuempi kuin muilla parkitsemistavoilla. Kromiparkittu nahka kestää vettä, kuumuutta ja tahroja. Toisin kuin joskus luullaan, kromiparkituksessa käytetään kromi(III)-yhdistettä, jota esiintyy luonnossa elävissä organismeissa ja on sama hivenaine kuin ihmisten käyttämä lisäravinne. Karsinogeenista kromi(VI)-yhdistettä ei käytetä nahan valmistuksessa.
Kasviparkitus on vanhin, yli 5000 vuotta vanha, parkitsemistapa ja parkitus vie kuukausia, minkä vuoksi kasviparkitut kengät ovat usein hieman kalliimmat kuin kromiparkitut. Parkitsemisen jälkeen tuloksena on kauniisti ikääntyvä nahka, josta jokainen pari on oman näköinen. Kasviparkitus on ympäristöystävällisin parkitsemistapa.
MATERIAALIT
YLEISIMMÄT PINTA- JA VUORIMATERIAALIT
PINTANAHKA
Pintanahka on yleisimmin käytetty nahkatyyppi. Luonnollisen pintanahan ominaisuutena on kunkin nahan yksilölliset rakenteet ja helposti tunnistettavat huokoset. Kahta identtistä nahkakappaletta ei löydy, mikä on luonnollisen tuotteen tunnusmerkki. Kuivuessaan pintanahka muuttuu sameaksi ja kovaksi, minkä vuoksi sitä tulee hoitaa nahkarasvalla.
Mokka on erittäin pehmeä materiaali, joka on valmistettu nahkavuodan hiotusta alapuolesta. Mokalla on nukan ansiosta hyvä naarmunkestokyky. Mokka on herkkä materiaali, mutta oikeanlaisella suojaamisella se kestää hyvin erilaisia sääolosuhteita. Mokkanahka myös likaantuu herkemmin kuin pintanahka, mutta se on helppo pestä mokanpesuaineilla. Mokka, haljas ja nupukki ovat aina läpivärjättyjä nahkoja. Oikeanlaisella hoitoaineella saa alkuperäistä väriä nostettua nahan tyvestä takaisin pintaan. Lopputulos on useimmiten kuin uusi.
Nupukki on valmistettu nahkavuodan pintapuolesta kevyesti hiomalla. Se muistuttaa ulkonäöltään mokkaa, mutta sen nukka on mokkanahkaa hienojakoisempaa ja lyhyempää. Nupukki on eloisa ja arvokas materiaali, joka hyvin hoidettuna kestää pitkäaikaista käyttöä. Rasvanupukki tehdään käsittelemällä hiottu nahka öljyllä tai rasvalla, jolloin ulkonäöstä saadaan hieman ”vintage”-tyylinen. Materiaaliin tulevat pintanaarmut saa helposti pois rasvaamalla.
Haljas on halkaistu nahkalaatu, jonka martiopuoli on käytetty pintanahkana ja alapuoli eroteltu haljaaksi. Halkaisun jälkeen haljakselle tehdään pintakäsittely, mikä tekee siitä erittäin hyvin kulutusta kestävän ja pitkäikäisen materiaalin. Haljas sekoitetaan usein mokkaan, mutta se on paksumpi, karkeampi ja karvaisempi nahkalaatu.
Lakeri on synteettinen lakkakerros tai kalvo, joka laitetaan pintanahan tai synteettisen materiaalin pinnalle. Kohokuvioitu vaikutelma saadaan poimuttamalla kalvo ennen sen levittämistä. Sen korkeakiiltoinen pinta on erittäin juhlava ja tyylikäs ja sitä käytetäänkin usein juhlakengissä, sillä päivittäisessä käytössä lakeriin tulee nopeasti kulumisen jälkiä. Lakeri on melko jäykkä ja herkkä materiaali, mutta se kestää hyvin vettä ja on erittäin helppo puhdistaa.
Erilaisten tekstiilien hengittävyys vaihtelee kudonnasta ja materiaalista riippuen. Tekstiilit ovat nahkaa edullisempia ja niillä on lukuisia eri käyttömahdollisuuksia. Tekstiilipinta ei kuitenkaan kestä kovaa kulutusta yhtä hyvin kuin eri nahkamateriaalit. Tekstiileistä löytyy myös vastuullisia vaihtoehtoja, kuten sertifioitu luomupuuvilla.
Korkki on luonnonmukainen, ympäristöystävällinen, hengittävä sekä erittäin kestävä materiaali. Se on lisäksi kimmoisa ja miellyttävän taipuisa. Yleisimmin korkkia käytetään kenkien sisäpohjissa tai välipohjissa. Hyvin usein kengissä käytetyn korkin näkee päältäpäin. Korkin tuotanto ja puiden kuoriminen materiaalin saamiseksi on säännösteltyä ja ympäristöä vahingoittamatonta. Suurin osa luonnonkorkista tuotetaan Portugalissa.
LÄMPIMÄT VUORIMATERIAALIT
HUOPA JA FLEECE
Huopa ja fleece ovat talvikenkien yleisimmät vuorimateriaalit. Huopa ja fleece lämmittävät kylmemmilläkin keleillä, ja tällaisella vuorimateriaalilla pärjää hyvin suurimman osan talvea. Huopa on huovutettu materiaali, joka on yleensä villaa, polyesteria tai niiden sekoitetta. Fleece on voimakkaasti nukattua polyesterikangasta, jolla on hyvä lämmöneristävyys.
LAMPAANVILLA
Lampaanvilla on lämmin ja paksu materiaali, joka lämmittää jalkaa myös kosteana ja on sävyltään usein vaaleaa tai harmaata. Lampaanvilla on antibakteerinen materiaali, joka ei ime hajuja itseensä. Kenkien vuorimateriaalina käytetään usein myös lampaanvilla-polyesterisekoitetta, jolloin materiaali on kestävämpi ja edullisempi.
TEDDYKARVA JA TEKOTURKIS
Teddy ja tekoturkis ovat lämpimiä ja pehmeitä sekä aitoa turkista edullisempia materiaalivaihtoehtoja. Teddyä ja tekoturkista käytetään joskus vain kengän varressa, ja tällaisissa kengissä kärkiosa on usein villasekoitetta tai huopaa.
LAMPAANTURKIS
Lampaanturkis tulee ruokateollisuuden sivutuotteena eli on niin sanottua ylijäämämateriaalia. Kengän vuorimateriaalina lampaanturkis on erittäin lämmin, miellyttävän tuntuinen ja kestävä.
POHJAMATERIAALIT
POHJAMATERIAALIT
KUMISEOS
Kumiseoksista on lukuisia eri variaatioita käyttötarkoituksien mukaan. Kumiseospohja on pehmeä ja joustava ja siinä on hyvä kitkapito – näiden ominaisuuksien vuoksi se on yksi suosituimmista pohjamateriaaleista.
NAHKA
Nahka on ylellinen ja arvokas ulkopohjamateriaali, joka on miellyttävän hengittävä käytössä. Nahkaa käytetään yleensä avokkaiden ja pukukenkien pohjissa. Nahkapohjaiset kengät eivät kestä kävelemistä märällä tai kivillä, joten Suomen sääolosuhteissa niitä suositellaan lähinnä vain sisäkäyttöön. Nahkapohja on usein pinnoitettu osittain kumilla, jolloin se kestää paremmin käyttöä. Kokonahkapohjaisiin kenkiin voi myös teettää kumiset puolipohjat suutarilla.
POLYURETAANI (PU)
Polyuretaani on erittäin yleinen pohjamateriaali sen hyvien ominaisuuksien vuoksi. Se on kulutusta kestävä, iskuja vaimentava, kevyt sekä joustava materiaali.
RAAKAKUMI
Raakakumi on kumipuista valutettua maitiaisnestettä, joka vulkanoimalla valmistetaan haluttuun muotoon. Ominaisuuksiltaan se on pehmeää ja taipuisaa materiaalia, jossa on erittäin hyvä kitkapito. Värjäämätön raakakumipohja on vaaleaa ja läpikuultavaa ja ajan mittaan se tummuu käytössä.
TALVIKENKIEN PITOPOHJAMATERIAALIT
GRIP+ KUMISEOS
GRIP+ pitopohja on auton kitkarenkaan kumiseosta vastaava pitävä kumisekoite pohja. Uritettu ja miellyttävän pehmeä kumiseospohja säilyttää pito-ominaisuutensa kovallakin pakkasella.
KITKAPOHJA
Kitkapohjaksi voidaan määritellä pitävä ja hyvin uritettu kumiseospohja, joka ei kovetu pakkasella. Joskus pohjissa on lisäksi erittäin karheat kitkapalat. Kitkapohjat voivat olla liukkaat, jos lumen tai jään päällä on vettä, jolloin vesi vähentää kitkaa. Kitkapohjaiset kengät ovat hyvät yleiskengät talveksi, sillä niissä ei ole lattiaan jälkiä jättäviä nastoja.
NASTAPOHJA
Nastapohjaisissa kengissä on paras pito jäällä tai jäätyneellä lumella. Nastapohjaiset kengät eivät kuitenkaan sovellu sisällä kävelyyn. Nastat jättävät pehmeään lattiamateriaaliin jälkiä ja kovalla lattialla ne saattavat olla liukkaat. Erilaisia nastaratkaisuja ovat kiinteät nastat, kovalla pinnalla sisään painuvat joustonastat ja esiin käännettävät nastat.
Code of Conduct eli eettinen ohjeisto
Organisaation omia hyvän liiketavan periaatteita tai eettisiä pelisääntöjä kutsutaan nimellä Code of Conduct. Tämä eettinen ohjeisto ohjaa yrityksen toimintaa ja on sen itsensä laatima. Ohjeistossa määritellään mikä on yrityksen yhteinen tapa toimia ja mitä ei hyväksytä. Jalkinebrändeillä ei välttämättä itsellään ole sertifikaatteja, koska ne ovat usein raaka-aineiden toimittajilla tai tuotannon harjoittajilla. Eettisellä ohjeistolla tällöin ohjataan, millaisia raaka-aineita hankitaan ja millaisien tehtaiden kanssa tehdään yhteistyötä (esimerkiksi vaaditaan vähintään Amfori BSCI:n täyttävät tuotanto-olosuhteet).
Useiden brändien, kuten Birkenstock, Sievi, Vagabond, Palladium, Ecco ja Clarks Code of Conduct on luettavissa heidän kotisivuiltaan.
SERTIFIKAATIT
AMFORI BSCI
Amfori BSCI on vastuujärjestelmä, jonka jäsenet ovat sitoutuneet parantamaan tuotantolaitosten ja -tilojen olosuhteita kaikkialla maailmassa. Sen kansainvälisiin sopimuksiin perustuvissa toimintaperiaatteissa on 11 työelämän perussääntöä, joita jäsenyritykset ja niiden liikekumppanit sitoutuvat noudattamaan ja sisällyttämään ne hankintaketjunsa toimintaan jatkuvan parantamisen hengessä.
Veljekset Halonen Oy on ollut BSCI:n jäsen vuodesta 2015 lähtien.
FSC - FOREST STEWARDSHIP COUNCIL
FSC on kansainvälinen kansalaisjärjestö, jonka päämäärä on edistää kestävää kehitystä maailman metsävarojen käytössä. FSC-tavaramerkki osoittaa, että tuotteessa käytetty raaka-aine on peräisin FSC-sertifioiduista metsistä. FSC-merkintä kenkälaatikossa kertoo käytetyn pakkausmateriaalin olevan FSC-sertifioitua.
GOTS - GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD
GOTS on tekstiilin ekologisuuden ja eettisyyden sertifikaatti, joka huomioi tekstiilin elinkaaren aina raaka-aineen viljelystä lopputuotteeseen asti. GOTS-sertifikaatti rajoittaa haitallisten kemikaalien käyttöä ja sen kriteereissä huomioidaan eläinten ja ihmisten hyvinvointi. GOTS voidaan jakaa kahteen luokkaan:
ORGANIC-merkintä:
vaatteessa luonnonmukaisesti viljeltyä kuitua 95-100 %, loppu voi olla synteettistä materiaalia.
"MADE WITH x % ORGANIC" - merkintä:
vaatteessa on oltava luonnonmukaisesti viljeltyä kuitua vähintään 70 %, loppu voi olla synteettistä materiaalia – kuitenkin niin, että tekokuitua on vaatteen kategoriasta riippuen enintään 10–25 %.
GRS - GLOBAL RECYCLED STANDARD
GRS on kansainvälinen kierrätysstandardin merkki ja merkintäjärjestelmä, joka seuraa kierrätysmateriaalin kulkua alusta loppuun varmistaen sen alkuperän. Sertifikaatti osoittaa vastuulliset sosiaaliset, ympäristö- ja kemialliset käytännöt tuotteiden valmistuksessa. GRS-sertifikaatti lisää toimitusketjun läpinäkyvyyttä.
OSP 14001 - YMPÄRISTÖNHALLINTASTANDARDI
ISO 14001 –ympäristönhallintastandardi osoittaa, että yrityksen tavaroiden ja palveluiden tuotannon ja jakelun prosessi kattaa sen aiheuttamien ympäristövaikutusten suunnittelun ja hallinnan. Standardin mukainen ympäristöhallintajärjestelmä toimii tehokkaasti, säästää kustannuksia ja pitkällä aikavälillä suojelee ympäristöä.
LWG - LEATHER WORKING GROUP
Leather Working Group on organisaatio, joka koostuu nahan valmistajista ja toimittajista, nahkabrändeistä, kansalaisjärjestöistä sekä nahkatuotteiden loppukäyttäjistä. Organisaatio pyrkii vaikuttamaan myönteisesti ympäristöön ja yhteisöihin muun muassa seuraavien toimintojen avulla: toimitusketjujen parempi jäljitettävyys ja läpinäkyvyys, työolojen parantaminen ja työntekijöiden oikeudenmukainen kohtelu sekä parempi resurssitehokkuus nahan tuotannossa.
PETA APPROVED
PETA Approved –merkki on People for the Ethical Treatment for Animals (PETA) –järjestön hallinnoima merkki. Se kertoo, ettei tuotteessa ole käytetty mitään eläinperäisiä ainesosia, kuten eläinperäistä liimaa tai nahkaa.
SA8000-SERTIFIKAATTI
SA8000-sertifikaatti osoittaa, että organisaation toiminnassa on huomioitu yhteiskunnalliset vaikutukset työntekijöiden, yhteistyökumppaneiden ja tavarantoimittajien työskentely- ja toimintaolosuhteisiin. Siinä huomioidaan mm. pakkotyövoimaan, lapsityövoimaan sekä työterveyteen ja -turvallisuuteen liittyvät asiat.
ÖKO-TEX 100 -SERTIFIKAATTI (OEKO-TEX)
Öko-Tex 100 on kansainvälinen tekstiilien testaus- ja sertifiointijärjestelmä. Sertifikaatin kriteerit perustuvat tuoreimpiin tutkimuksiin ja niitä päivitetään jatkuvasti. Sertifikaatti rajoittaa tiettyjen haittakemikaalien käyttöä ja määrää; tuotteissa ei esimerkiksi saa olla haitallisia torjunta-aineita tai raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä.
Tuotteen koko tuotantoketju tarkastetaan. Mitä enemmän tuote joutuu kosketuksiin ihon kanssa, sitä tiukemmat vaatimukset ovat. Öko-Tex 100 ei kuitenkaan takaa sitä, että tuotteessa olisi luomuviljeltyä tekstiiliä.
Öko-Tex 1000 ja Öko-Tex 1000Plus ovat laajempia sertifikaatteja, joissa huomioidaan muun muassa jätevesien käsittely, energiankäyttö ja työturvallisuus.