VASTUULLISUUS

Vaatteiden vastuullisuuden merkitys on kasvanut viime vuosien aikana merkittävästi ja sekä kuluttajat että organisaatiot pyrkivät toiminnassaan yhä useammin kestävämpiin valintoihin. Vaatetuotannossa tuotteen ekologisuus tulee yleensä sen materiaaleista sekä valmistustavasta: ekologissa vaatteissa on käytetty vastuullisia materiaaleja ja niiden tuotanto aiheuttaa mahdollisimman vähän ympäristöpäästöjä. Eettisesti valmistettujen vaatteiden tuotantoprosessissa on otettu huomioon eläinten oikeudet sekä ihmisten työolosuhteet. Erilaiset sertifikaatit ja asetukset asettavat vaatteille kriteerejä vastuullisuuteen liittyen. 

Kuluttajat ovat nykypäivänä aiempaa tietoisempia ympäristöasioista ja vaatevalmistajat ovatkin vastanneet kysyntään lisäämällä tuotannossaan kierrätysmateriaalien ja luomumateriaalien käyttöä. Vastuullisia valintoja vaateostoksia tehdessä ovat esimerkiksi harkitut materiaalivalinnat sekä tuotteen valmistustavan huomioiminen. Vaatteista löytyy nykyään runsaasti riippulappuja, joista kuluttajat saavat lisätietoa tuotteesta ja materiaaleista ostopäätöksen helpottamiseksi.

Tekstiiliala elää tällä hetkellä murroksessa. Uusia ekologisia materiaaleja kehitetään koko ajan ja kierrätysmateriaalien käyttö lisääntyy jatkuvasti. Tämän lisäksi kuluttajien käyttäytymisessä ja asenteissa on tapahtumassa selkeää muutosta. Myös tekstiilijätteiden kerääminen on muuttunut Suomessa jätelain uudistuksen myötä pakolliseksi vuoden 2023 alussa ja EU:ssa tekstiilijätteiden kerääminen tulee pakolliseksi vuonna 2025.  

Haloselta vastuullisia tuotteita löytyy kotimaisilta merkeiltä, kuten esimerkiksi Joutsen, Papu, PaaPii, Ehta ja Very Nice. Muita vastuullisia merkkejä ovat muun muassa tanskalaiset InWear ja Masai sekä saksalaiset Bugatti ja Meyer. Sertifikaatteja ja Ecovero-viskoosia löytyy lisäksi Halosen omasta Create-mallistosta.  

SERTIFIKAATIT

Yleistä sertifikaateista

Sertifikaattien ideana on antaa puolueetonta tietoa vaatteen ekologisuudesta ja eettisyydestä. Luotettavimpia sertifikaatteja valvoo ulkopuolinen taho. Tyypillisesti valvova osapuoli on luonnonsuojelujärjestö tai tekstiilialan järjestö. Valvotuilla merkeillä on yhteisesti sovitut kriteerit, jotka tuotteen pitää täyttää.  


Sertifikaatin saaminen maksaa, mikä voi johtaa siihen, että pienimmät vaatemerkit eivät hae sertifiointia tuotteilleen. Vaikka itse vaatemerkiltä ei sertifikaattia löytyisikään, vaatteissa käytetty materiaali voi olla sertifioitua esimerkiksi tehtaan tai neulomon puolesta. Sertifikaatit eivät myöskään sulje toisiaan pois. Tarkemmat esittelyt erilaisista tekstiilituotannossa käytetyistä sertifikaateista ja asetuksista löytyvät alla olevien linkkien takaa.  

AMFORI BSCI

Amfori BSCI on yritysvetoinen aloite, jonka jäsenet ovat sitoutuneet parantamaan tuotantolaitosten ja -tilojen olosuhteita kaikkialla maailmassa. Sen kansainvälisiin sopimuksiin perustuvissa toimintaperiaatteissa on 11 työelämän perussääntöä, joita jäsenyritykset ja niiden liikekumppanit sitoutuvat noudattamaan ja sisällyttämään hankintaketjunsa toimintaan jatkuvan parantamisen hengessä.

Veljekset Halonen Oy on ollut BSCI:n jäsen vuodesta 2015 lähtien.

BCI - BETTER COTTON INITIAVE

BCI on järjestö, jonka tavoitteena on määritellä entistä parempi ja kestävämpi tapa viljellä puuvillaa – parempi tuottajille, puuvillan kasvuympäristölle ja sektorin tulevaisuudelle. BCI pyrkii muuttamaan puuvillantuotantoa kaikkialla maailmassa tekemällä Better Cottonista yleisen kauppatavaran. Better Cotton -standardeja hyödynnetään 24 maassa ja niillä tavoitellaan luonnollisempia tuotantotapoja kouluttamalla viljelijöitä kevyempiin viljelymuotoihin, jotka vähentävät kemikaalien käyttöä ja säästävät vettä. 

Brändiesimerkkejä: Bugatti, Ehta, InWear, Mac, Masai, Papu 

BLUESIGN ® -SERTIFIKAATTI

Bluesign-sertifikaatti asettaa ja valvoo ympäristöystävällisen ja turvallisen tuotannon standardeja. Sertifikaatin mukainen turvallinen kemikaali ei aiheuta haittaa ympäristölle, tuotteen käyttäjälle eikä vaatteen tekijälle. Sertifikaatti kattaa koko tuotantoketjun vastuullisen tuotannon. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että käytettäviä kemikaaleja ja ympäristöön joutuvia päästöjä rajoitetaan.  

FAIR TRADE INTERNATIONAL -SERTIFIKAATTI

Fair Trade International on eettisen toiminnan sertifikaatti, jonka tiloilla työolot ovat inhimilliset ja työntekijöiden oikeuksia kunnioitetaan. Fair Trade International toimii Suomessa oikeudenmukaisemman kaupankäynnin ja vastuullisemman kuluttamisen puolesta. Se myös tekee jatkuvaa kehitysyhteistyötä ja johtaa Reilun kaupan kansainvälistä ihmisoikeustyötä. Fare Trade International ei kontrolloi tuotteen ekologisuutta. 

Brändiesimerkkejä: Meyer  

FSC - FOREST STEWARDSHIP COUNCIL

FSC on kansainvälinen kansalaisjärjestö, jonka päämäärä on edistää kestävää kehitystä maailman metsävarojen käytössä. FSC-tavaramerkki osoittaa, että tuotteessa käytetty raaka-aine on peräisin FSC-sertifioiduista metsistä. Pelkkä FSC-merkintä riippulapussa ei kerro vaatteen ekologisuudesta vaan kyseisessä riippulapussa käytetystä FSC-sertifioidusta materiaalista. Vastuullinen viskoosi ja Ecovero-viskoosi on tuotettu sertifioidusti hoidetuista metsistä. 

Brändiesimerkkejä: Masai, Freequent

GOTS - GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD

GOTS on tekstiilin ekologisuuden ja eettisyyden sertifikaatti. Sertifikaatti huomioi koko elinkaaren aina raaka-aineen viljelystä lopputuotteeseen asti. GOTS-sertifikaatti rajoittaa haitallisten kemikaalien käyttöä ja sen kriteereissä huomioidaan eläinten ja ihmisten hyvinvointi.
GOTS voidaan jakaa kahteen luokkaan:  
ORGANIC-merkintä:
vaatteessa luonnonmukaisesti viljeltyä kuitua 95-100 %, loppu voi olla synteettistä materiaalia. 

"MADE WITH x % ORGANIC" - merkintä:
vaatteessa on oltava luonnonmukaisesti viljeltyä kuitua vähintään 70 %, loppu voi olla synteettistä materiaalia – kuitenkin niin, että tekokuitua on vaatteen kategoriasta riippuen enintään 10–25 %.  
Brändiesimerkkejä: Black Horse, Mac

RSD - RESPONSIBLE DOWN STANDARD

RDS-standardin omaavissa tuotteissa on käytetty ainoastaan sellaista untuvaa, joka on otettu hyvin kohdelluilta eläimiltä. Se on standardi, jossa kiinnitetään erityishuomiota untuvan ja höyhenten tuotannossa käytettävien eläinten hyvinvointiin. Standardi ei hyväksy eläinten pakkosyöttämistä ja/tai höyhenien ja untuvan keräämistä eläviltä linnuilta. RDS on riippumaton, vapaaehtoinen ja kansainvälinen standardi, jonka koko toimitusketju on läpinäkyvä sekä jäljitettävä.  

REACH-ASETUS

REACH tarkoittaa EU:n asetusta kemikaalirekisteröinnistä, kemikaalien arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista. REACH-tavoite on lisätä teollisuuden vastuuta parantaen terveyden- ja ympäristönsuojelua koskien kemikaalien käyttöä.  

Öko-Tex 100 -sertifikaatti (OEKO-Tex) 
Öko-Tex 100 on kansainvälinen ympäristö- ja tuoteturvallisuusmerkki. Sertifikaatin kriteerit perustuvat tuoreimpiin tutkimuksiin ja niitä päivitetään jatkuvasti. Sertifikaatti rajoittaa tiettyjen haittakemikaalien käyttöä ja määrää; tuotteissa ei esimerkiksi saa olla haitallisia torjunta-aineita tai raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä.  

Tuotteen koko tuotantoketju tarkastetaan. Mitä enemmän tuote joutuu kosketuksiin ihon kanssa, sitä tiukemmat vaatimukset ovat. Öko-Tex 100 ei kuitenkaan takaa sitä, että vaate olisi luomukankaista.  

Öko-Tex 1000 ja Öko-Tex 1000Plus ovat laajempia sertifikaatteja, joissa huomioidaan muun muassa jätevesien käsittely, energiankäyttö ja työturvallisuus.  

Brändiesimerkkejä: Create, Meyer, PaaPii 

MATERIAALIT

LUONNONKUIDUT

ALPAKKA

Alpakan villalla on hyvä lämmöneristyskyky ja sitä saadaan alpakkaeläimen karvasta. Eettinen ja ekologinen alpakka on hengittävä materiaali, joka takaa miellyttävän käyttökokemuksen. Lisäksi materiaali on kestävää ja se on tuntumaltaan pehmeämpää kuin monet muut villat. Alpakoita elää sekä kasvatettuina että villeinä – tarhatut alpakat keritään yleensä kaksi kertaa vuodessa ja vapaana kasvavat vain joka toinen vuosi.   

Haloselta alpakkaa sisältäviä tuotteita löytyy muun muassa seuraavilta merkeiltä: Flare, Freequent, Masai

KASHMIR

Kashmir on ihanan lämmin ja elegantti materiaali, joka ei kutita päällä. Se on kevyt ja hyvin laskeutuva materiaali ja sen kasvatus on melko ekologista. Kashmirvillaa saadaan kashmirvuohista, joiden kasvatus pienissä laumoissa pysyy luonnon kantokyvyn rajoissa. Markkinavoimien aiheuttama kashmirvillan hinnan alentuminen on aiheuttanut viime aikoina joitakin ongelmia villan tuotannossa.  

Haloselta kashmiria sisältäviä tuotteita löytyy muun muassa seuraavilta merkeiltä: Cinzia Rocca, InWear, KN Kati Niemi

MERINOVILLA

Merinovilla on laadukas ja ohut materiaali, jota kerätään merinolampaista. Materiaali sopii sekä jäätävän kylmiin että erittäin lämpimiin sääolosuhteisiin – materiaali nimittäin säätelee lämpöään sen mukaan, kuinka paljon ilmaa se sitoo itseensä. Merinovilla siirtää tehokkaasti kosteutta ja on miellyttävän hengittävä päällä. Mulesing-vapaa merinovilla on normaalia merinovillaa vastuullisempi vaihtoehto. 

Haloselta merinovillaa sisältäviä tuotteita löytyy muun muassa seuraavilta merkeiltä: Create, InWear, Masai

MOHAIR

Mohair on hienolaatuista villaa, jota saadaan mohairvuohista. Se on sähköistymätön kuitu, joka kestää käyttöä ja oikenee hyvin. Mohair on helppo pitää puhtaana. Kestävä ja laadukas mohair muistuttaa ominaisuuksiltaan villaa, mutta se on muita villoja sileäpintaisempi ja silkkisempi. Mohairin käyttö tuotteessa lisää sen pehmeyttä ja pörröisyyttä. Mohair saadaan kaksi kertaa vuodessa kerittävistä mohairvuohista, jotka laiduntavat korkeilla tasangoilla. 

Haloselta mohairia sisältäviä tuotteita löytyy muun muassa seuraavalta merkiltä: Masai

NAHKA

Nahka on laadukas ja kestävä materiaali, joka lämmittää ja hengittää. Nahka myös muotoutuu käytössä käyttäjänsä kehon mukaiseksi. Se on pitkäikäinen materiaali ja oikein hoidettuna se kestää käytössä vuosia. Nahan suojaukseen ja hoitoon liittyviä tuotteita löydät täältä.
Haloselta nahkaa sisältäviä tuotteita löytyy muun muassa seuraavilta merkeiltä: Hofler, Mutka, Trendzone

PELLAVA

Pellava on kestävä ja hengittävä materiaali, joka hylkii likaa, imee kosteutta ja kuivuu nopeasti. Pellava tuntuu viileällä iholla lämpimältä ja lämmittää kehoa kylmemmällä ilmalla – sillä on siis erittäin hyvä lämmönjohtokyky. Pellava on melko ekologinen vaihtoehto, sillä sen viljelyssä ei tarvita juurikaan torjunta-aineita, keinokastelua tai lannoitteita. Puuvillaan verrattuna pellavaa on mahdollista viljellä karummassakin maaperässä ja viileämmässä ilmastossa.  

Haloselta pellavaa sisältäviä tuotteita löytyy muun muassa seuraavilta merkeiltä:
Create (kesäpaidat ja –housut), Fynch-Hatton, Masai

PUUVILLA / LUOMUPUUVILLA

Puuvilla on yksi käytetyimmistä luonnonmateriaaleista. Hyvälaatuinen puuvilla kestää käyttöä eikä se nyppyynny. Puuvilla ei myöskään sähköisty. Se imee hyvin kosteutta ja sitä käytetään yleensä sekoitteena muiden kuitujen kanssa. Puuvillan viljely voi kuitenkin olla ongelmallista, sillä sen viljelmillä käytetään paljon lannoitteita, torjunta-aineita ja kasteluvettä.  

Haloselta puuvillaa sisältäviä tuotteita löytyy muun muassa seuraavilta merkeiltä: Cecil, Dickies, Levi’s, Only, Tom Tailor, Venti

Luomupuuvilla eli orgaaninen puuvilla on normaalia puuvillaa vastuullisempi vaihtoehto. Sen viljelyssä ei käytetä keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita ja siirtogeenisten siementen käyttö on kiellettyä. Luonnonmukaisessa viljelyssä pyritään ylläpitämään maaperän hedelmällisyyttä ja luonnon monimuotoisuutta. 

Haloselta luomupuuvillaa sisältäviä tuotteita löytyy muun muassa seuraavilta merkeiltä: Black Horse, Create, Ehta, Guess, Mac, Meyer, Nanso, PaaPii, Papu, Very Nice

SILKKI

Silkki on ihanan hengittävä materiaali, joka pesee itse itsensä – tästä syystä silkkiset tuotteet kannattaakin pesun sijaan tuulettaa. Silkki on pehmeä ja joustava materiaali ja se tuntuu kuumaa ihoa vasten viileältä ja viileällä iholla lämpimältä. Silkkiä saadaan silkkiperhosen toukan kotelon pitkästä, yhtäjaksoisesta kuidusta.  

Haloselta silkkiä sisältäviä tuotteita löytyy muun muassa seuraavilta merkeiltä: Exquis Silk

VILLA

Villa on laadukas materiaali, jolla on hyvä lämmöneristys- sekä kosteudensietokyky. Se on miellyttävän joustavaa ja se palautuu hyvin painaumista ja venymisistä takaisin muotoonsa. Villa hylkii tehokkaasti vettä ja likaa eikä se rypisty helposti. Villa mielletään ekologiseksi vaihtoehdoksi sen laadukkuuden ja hyvien käyttöominaisuuksien vuoksi.  

Haloselta villaa sisältäviä tuotteita löytyy muun muassa seuraavilta merkeiltä: Create, Cinzia Rocca, Flare, Gil Bret, Guess, InWear, KN Kati Niemi, Matinique

TEKOKUIDUT

AKRYYLI

Akryyli on tuntumaltaan mukavan villamainen. Se on joustava ja miellyttävän kevyt päällä, mutta myös hyvin helposti sähköistyvä. Akryyli myös nyppyyntyy helposti. 

ELASTAANI

Elastaani on erittäin joustava kuitu, jota käytetään aina yhdessä muiden kuitujen kanssa. Se on elastinen ja kimmoisa ja se palautuu erinomaisesti venymästä takaisin muotoonsa. Jo muutama prosentti elastaania antaa tuotteelle miellyttävää joustavuutta. Elastaanista voidaan käyttää myös kauppanimeä Lycra. 

LYOCELL

Lyocell (esim. Tencel) on viskoosin kaltainen vahva kuitu, joka antaa kankaan pinnalle pehmeän tunnun. Lyocell on joustava, hengittävä ja ihoystävällinen materiaali, joka siirtää tehokkaasti kosteutta. Se myös laskeutuu kauniisti eikä rypisty helposti. Lyocell on biohajoavaa ja viskoosiin verrattuna ekologista. 

Haloselta lyocelliä sisältäviä tuotteita löytyy muun muassa seuraavilta merkeiltä: Hansmark, InWear, Levi’s, Papu

POLYAMIDI

Polyamidi on joustava ja helppohoitoinen kuitu, joka ei rypisty käytössä eikä pesussa. Se on luja kuitu, joka kestää hyvin hankausta ja kuivuu nopeasti. Polyamidia voidaan käyttää sellaisenaan tai sekoitteena esimerkiksi puuvillan, modaalin ja viskoosin kanssa. Polyamideista tunnetuin on rakenteeltaan lineaarinen nailon. 

Haloselta polyamidia sisältäviä tuotteita löytyy muun muassa seuraavilta merkeiltä: Betty Barclay, Camel Active, Didriksons, Micha, s.Oliver

POLYESTERI / KIERRÄTETTY POLYESTERI

Polyesteri on maailman eniten tuotettu tekstiilikuitu ja sen valmistuksessa pystytään vaikuttamaan paljon kuidun ominaisuuksiin. Sitä käytetään sellaisenaan tai sekoitteena muiden kuitujen kanssa. Polyesteri ei rypisty helposti ja se oikenee hyvin. Sillä on myös erittäin hyvät valon- ja mikrobienkesto-ominaisuudet.

Haloselta polyesteriä sisältäviä tuotteita löytyy muun muassa seuraavilta merkeiltä: Bugatti  (takit), Daniel Hechter (blazerit), Desigual, Frank Lyman, Fransa, Freequent, Soyaconcept

Kierrätetty polyesteri on normaalia polyesteriä vastuullisempi vaihtoehto. Se valmistetaan jätetuotteista, kuten kierrätetyistä muovipulloista tai tekstiileistä ja sen ominaisuudet vastaavat uuden polyesterin ominaisuuksia.

Haloselta kierrätettyä polyesteriä sisältäviä tuotteita löytyy muun muassa seuraavilta merkeiltä: Create, Matinique, InWear

POLYURETAANI

Polyuretaani on hyvin lämpöä ja kosteutta kestävä materiaali, josta voidaan valmistaa vedenpitäviä tai nahkajäljitteisiä tuotteita. Polyuretaanista valmistettu kangas on kestävää ja jäykkää ja se on suhteellisen kevyt käyttää. Polyuretaani on valmistettu öljystä, joten se ei ole biohajoavaa. 

Haloselta polyuretaania sisältäviä tuotteita löytyy muun muassa seuraavilta merkeiltä: Only Carmakoma, s.Oliver Black Label

VISKOOSI / ECOVEROVISKOOSI

Viskoosi on tekstiileissä yleisesti käytetty materiaali, joka muistuttaa ominaisuuksiltaan puuvillaa. Viskoosi sopii käytettäväksi hyvin lämpimillä säillä, sillä se imee hyvin kosteutta ja on kevyt päällä. Viskoosi ei myöskään sähköisty helposti. Viskoosi valmistetaan kasveista, kuten koivusta ja bambusta saadusta selluloosasta.   

Haloselta viskoosia sisältäviä tuotteita löytyy muun muassa seuraavilta merkeiltä: Betty Barclay, Desigual, Shenina, Zhenzi

Ecovero-viskoosi on normaalia viskoosia ympäristöystävällisempi vaihtoehto, jonka tuotannossa hiilidioksidipäästöt ja vedenkulutus ovat puolet pienemmät tavalliseen viskoosiin verrattuna. Ecovero-viskoosin raaka-aineina käytetään FSC- tai PEFC-sertifioitua puuta.  

Haloselta Ecovero-viskoosia sisältäviä tuotteita löytyy muun muassa seuraavilta merkeiltä: Create, InWear, Soyaconcept