Kenkien hoito ja suojaus

Lisää käyttövuosia kengillesi - huolla jalkineesi oikein

Hoitamalla kenkiäsi oikein, saat niille lisää käyttöikää jopa vuosia. Aivan ensimmäiseksi tee tuliterille kengillesi suojakäsittely, ennen ensimmäistäkään käyttökertaa. Käyttöönoton jälkeen kenkiä tulisi puhdistaa ja suojata säännöllisesti materiaalille sopivilla aineilla. Kengät tarvitsevat myös ”lepopäiviä”, jolloin ne saavat kuivua ja tuulettua kunnolla. Siksipä jokaiseen vuodenaikaan olisi siis hyvä olla pääasiallisille jalkineille myös varakengät.

Kengän ulkopinnan oikeanlainen puhdistus ja hoito riippuvat materiaalista. Nyrkkisääntönä kuitenkin on, että lika kannattaa puhdistaa tuoreeltaan ja suojakäsitellä jalkineet huolellisen kuivatuksen ja puhdistuksen jälkeen, säännöllisesti.

Kengät kuluvat myös sisältä, mitä voi ehkäistä erilaisilla pohjallisilla. Pohjallisilla saa kenkiin lisättyä myös erityyppisiä käyttömukavuuksia, esim. lämpöä, hengittävyyttä, pehmeyttä tai tukea jalalle. Pohjallisia käytettäessä kengät ovat kätevämpi kuivata ja tuulettaa, koska pohjalliset saa helposti kengistä ulos ja ne on vaivatonta vaihtaa uusiin tarvittaessa. Kengät voi raikastaa käsittelemällä ne kenkädeodorantilla tai hajunpoistajalla. Pesunkestävät kengät kannattaa tietenkin pestä!

Aito nahka kestää aikaa oikein hoidettuna

Pintanahka
Poista lika ja pöly kenkäharjalla. Värittömät kenkäsuihkeet ja -voiteet käyvät siistissä kunnossa olevalle nahkalle. Kuluneemmalle nahkalle taas voi suositella kengän väristä lankkia, kiilloketta tai nahkavoidetta, joka tasoittaa naarmuja ja kirkastaa kuluneen värin takaisin. Aidon nahan hoitaminen ja suojaaminen on tärkeää, jotta nahka säilyttää joustavuutensa. Myös lakeri- eli kiiltonahka tarvitsee hoitoa sille sopivalla hoito-aineella. Testaa uutta hoitoainetta kengän sisäsyrjään varmistaaksesi aineen sopivuuden nahkalaadulle ja noudata aina hoitotuotteen käyttöohjeita.

Rasvanahka
Rasvanahka on pehmeää, mutta silti vankkaa, ja sen luonteeseen kuuluu nopea patinoituminen. Rasvanahalle ja öljytylle nahalle suositellaan nahkarasvaa, joka on 100% luonnontuote ja sisältää vain hoitavia rasvoja sekä mehiläisvahaa. Hoitokäsittely usein muuttaa nahan sävyä, mikä kuuluu asiaan.

Mokka, haljas ja nupukki
Mokka tulee puhdistaa aina kuivana: harjaa puhtaaksi tai käytä mokkasientä, sekä pahempiin tahroihin hiontasientä. Vinkki: käytä eri välineitä vaaleille, tummille ja voimakkaanvärisille kengille, jottet sotke välineillä herkkiä värejä. Suojaa nupukki- ja mokkakengät värittömillä tai sävytetyillä hoitoaineilla, jotka kirkastavat haalistuneen värin takaisin.

Pidä huoli kaikista kengistäsi

Tekonahka, PU
Tekonahkaiset kengät eivät välttämättä tarvitse erillistä suoja-ainetta, koska ne eivät ime sitä itseensä. Tekonahkaan ei kuitenkaan tule käyttää aidolle nahkalle tarkoitettuja valmisteita, jotka sisältävät rasvaa tai vahaa. PU-kengät tulisi kuitenkin puhdistaa säännöllisesti esim. harjaamalla ja nihkeällä liinalla. Tehokkaaseen puhdistukseen voi suositella myös puhdistusvaahtoa.

Kangas
Tarkista kestävätkö kangaskenkäsi pesua. Pesun jälkeen kyllästä kengät tekstiileille sopivalla suojasuihkeella.

Kumi
Älä säilö kumisaappaita pitkään likaisina, vaan pese ne puhtaaksi pehmeällä sienellä tai liinalla sekä haalealla saippuavedellä. Kumisaappaat pysyvät pidempää käyttökuntoisina, kun hoidat niitä kuminhoitoaineella ja säilytyt ne valolta sekä kuumuudelta suojattuna.

Puhtaat & valkoiset kengät

Erikoishoitotuotteet valkoisille kengille
Valkoiset kengät, tai ihan vain ne valkoiset kengän osat, ovat haastavia pitää valkoisina. Kirkasta valkoinen nahka ja putsaa vaaleat reunakumit ja välipohjat uuteen loistoon! Meiltä löydät näihin tarpeisiin sopivat tuotteet – nauti valkoisista kengistäsi pidempään.