Hoida kenkiäsi oikein – pidennät samalla niiden käyttöikää 

Saat kengillesi jopa vuosia lisää käyttöaikaa, kun hoidat niitä oikein. Ennen ensimmäistä käyttökertaa kengille on hyvä tehdä suojakäsittely. Käyttöönoton jälkeen kenkiä tulisi puhdistaa ja suojata säännöllisesti materiaalille sopivilla aineilla. Kengät tarvitsevat myös ”lepopäiviä”, jolloin ne saavat kuivua ja tuulettua kunnolla.  
Kengän ulkopinnan oikeanlainen puhdistus ja hoito riippuvat niiden materiaalista. Nyrkkisääntönä kuitenkin on, että lika kannattaa puhdistaa aina tuoreeltaan ja suojakäsitellä kengät säännöllisesti huolellisen kuivatuksen ja puhdistuksen jälkeen. Erilaisia kenkien suoja-aineita löydät täältä

Kengät kuluvat käytössä myös sisältä ja kulumista voikin ehkäistä erilaisilla pohjallisilla. Pohjallisilla saat lisättyä kenkiin erityyppisiä käyttömukavuuksia, kuten lämpöä, hengittävyyttä, pehmeyttä tai tukea jalalle. Pohjallisia käytettäessä kengät ovat kätevämpi kuivata ja tuulettaa, koska pohjalliset saa helposti pois kengistä ja ne on vaivatonta vaihtaa uusiin tarvittaessa. Erilaisia pohjallisia löydät täältä. Kengät voi raikastaa käsittelemällä ne hajunpoistajalla. Pesunkestävät kengät kannattaa pestä tarvittaessa.

Eri kenkämateriaalien hoito-ohjeet 

PINTANAHKA

Poista lika ja pöly kenkäharjalla. Värittömät kenkäsuihkeet ja -voiteet käyvät siistissä kunnossa olevalle nahalle. Kuluneemmalle nahalle suositellaan kenkälankkia, kiilloketta tai kengän väristä nahkarasvaa, joka tasoittaa naarmuja ja kirkastaa kuluneen värin takaisin. Aidon nahan hoitaminen ja suojaaminen on tärkeää, jotta nahka säilyttää joustavuutensa. Myös lakeri- eli kiiltonahka tarvitsee hoitoa sille sopivalla hoitoaineella. Testaa uutta hoitoainetta kengän sisäsyrjään varmistaaksesi aineen sopivuuden kyseiselle nahkalaadulle ja noudata aina hoidettavan tuotteen käyttöohjeita. 

RASVANAHKA

Rasvanahka on pehmeää, mutta vankkaa, ja sen luonteeseen kuuluu nopea patinoituminen. Rasvanahalle ja öljytylle nahalle suositellaan nahkarasvaa, joka on 100% luonnontuote ja sisältää vain hoitavia rasvoja sekä mehiläisvahaa. Hoitokäsittelyn jälkeen nahan sävy usein tummuu hieman.

MOKKA, HALJAS JA NUPUKKI

Mokan saa puhdistettua harjaamalla tai käyttämällä mokkasientä. Pahimpiin tahroihin on hyvä kuitenkin käyttää hiontasientä. Mokka tulee puhdistaa aina kuivana. Jotta välineet eivät sotke herkkiä värejä, käytä eri välineitä vaaleille, tummille ja voimakkaanvärisille kengille. Suojaa nupukki- ja mokkakengät värittömillä tai sävytetyillä hoitoaineilla, jotka kirkastavat haalistuneen värin takaisin. 

TEKONAHKA, PU

Tekonahkaiset kengät eivät tarvitse erillistä suoja-ainetta, koska ne eivät ime sitä itseensä. Tekonahkaan ei myöskään tule käyttää aidolle nahalle tarkoitettuja valmisteita, jotka sisältävät rasvaa tai vahaa. PU-kengät tulisi kuitenkin puhdistaa säännöllisesti esimerkiksi nihkeällä liinalla tai harjaamalla. Tehokkaaseen puhdistukseen suositellaan käytettäväksi puhdistusvaahtoa.

KANGAS

Harjaa helposti irtoava lika pois kengän pinnasta. Monet kangaskengät voi pyyhkiä päältä ja sisältä kostealla liinalla ja osan voi jopa pestä joko käsin tai pesukoneessa. Pesun jälkeen kyllästä kengät tekstiileille sopivalla suojasuihkeella. 

KUMI

Kumisaappaita ei tulisi säilöä pitkään likaisina, vaan ne olisi hyvä pestä käytön jälkeen pehmeällä sienellä tai liinalla sekä haalealla saippuavedellä. Kumisaappaat pysyvät pidempään käyttökelpoisina, kun niitä hoidetaan kuminhoitoaineella ja säilytetään valolta sekä kuumuudelta suojattuna. Hoitamattomana luonnonkumi kuivuu ja hapertuu.

ERIKOISHOITOTUOTTEET VALKOISILLE KENGILLE

Valkoiset kengät tai kenkien pohjat saa kirkastettua ja puhdistettua helposti oikeilla aineilla. Kirkasta valkoinen nahka ja putsaa vaaleat reunakumit sekä välipohjat uuteen loistoon valikoimastamme löytyvillä hoitoaineilla. Kuluneet valkoiset nahka-, tekstiili- tai synteettiset pinnat saat palautettua kirkkaiksi valkoisella värinkirkastajalla.