

Huoltamalla vaatteitasi oikein pidennät niiden käyttöikää
Iso osa vastuullisemmasta pukeutumisesta muodostuu oikeanlaisesta vaatteiden hoidosta ja pesusta. Vaatteen käyttöikää voi jatkaa monenlaisin tavoin, kuten ompelemalla irronneet napit paikoilleen tai kustomoimalla vaate uusia trendejä ja mieltymyksiä mukailevaksi. Myymälöissämme on tarjolla ompelupalvelu, jonka kautta on mahdollista teettää erilaisia muutostöitä Halosen myymälöistä tai verkkokaupasta ostettuihin vaatteisiin. Tarkempia tietoja myymäläkohtaisista ompelupalveluista löydät täältä.
Liika peseminen kuluttaa vaatteita ja joskus pelkkä tuulettaminen, harjaaminen tai pakastaminen riittävät hoitotavoiksi. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että pyykin pitkä säilytysaika saa lian kiinnittymään kuituihin hanakammin. Mahdolliset tahrat kannattaa poistaa vaatteesta aina tuoreeltaan. Vaatteiden hoidossa ja pesussa on tärkeää noudattaa niiden hoito-ohjeita. Ota huomioon pesulämpötilat, kuivaus- ja säilytysohjeet sekä muut pesulapusta löytyvät ohjeistukset. Irrotetut pesulaput on hyvä pitää tallessa, jotta hoito-ohjeisiin on helpompi palata myöhemmin. Säästät vettä, sähköä ja itse vaatteita, kun lajittelet pyykit ja peset vain täysiä koneellisia.


Pesumerkinnät
Mitä vaatteissa olevien hoito-ohjelappujen pesumerkinnät sitten tarkoittavat? Pesumerkit ovat vaatteeseen kiinnitetystä hoito-ohjelapusta löytyviä kuvamerkkejä, joilla ilmaistaan tuotteelle sopivat puhdistus- ja hoitotavat. Lapusta löytyy yleensä ainakin seuraavat tiedot: pesulämpötila tai käsinpesukehotus, silityslämpötila sekä kuivaukseen, valkaisuun ja kemialliseen pesuun liittyvät tiedot.


Vesipesu


Kemiallinen pesu ja valkaisumerkki


Kuivaus
Silitys
Kaikkia tekstiilejä ei saa silittää. Pisteet silitysmerkin sisällä kertovat, kuinka kuumalla raudalla vaatetta saa silittää.
- Yksi piste tarkoittaa enintään 110 celsiusastetta.
- Kaksi pistettä enintään 150 celsiusastetta.
- Kolme pistettä enintään 200 celsiusastetta.




Sanalliset ohjeet
Pesumerkkien lisäksi vaatteen hoito-ohjeissa on usein sanallisia ohjeita, joita tulisi noudattaa muiden ohjeiden tavoin. Useimmat tekstiilit voi tarvittaessa pestä symbolissa ilmoitettua alemmassa lämpötilassa, mutta annettua lämpötilaa tulee noudattaa, jos ohjeissa niin erikseen mainitaan. Kun vaate kehotetaan pesemään ennen käyttöönottoa, on siitä hyvä pestä tuotannon kemikaalijäämät pois. Yksi tavallinen kehote on kääntää vaate nurinpäin pesua varten. Vaatteiden kääntäminen on muutenkin hyvä vinkki, koska se osaltaan säästää vaatteen ulkopintaa pesun aiheuttamalta hankaukselta.
Tuuletus
Tuuletus on loistava vaihtoehto, kun harkitset tahrattoman vaatteen pesemistä. Tuulettamalla vaatteen säästät sähköä, vettä ja rahaa sekä pidennät samalla vaatteen käyttöikää. Tuulettaessa on hyvä käyttää tukevia henkareita ja tuuletuspaikkoja – näin varmistat vaatteiden paikalla pysymisen koko tuuletuksen ajan. Tuuletuspaikan tulee myös olla suojaisa, jottei esimerkiksi vesisade pääse kastelemaan vaatteita tuuletuksen aikana.


Pesuaineet
Yksi suuri kompastuskivi pyykkäämisessä on usein pesuaineen valinta. Kirjo- ja valkopyykille on erilliset pesuaineet, sillä värillistä pyykkiä ei tule pestä valkaisuaineita sisältävillä tuotteilla. Kaiken valkoisen pyykin valkaisu ei ole kuitenkaan sallittua, joten tässäkin tapauksessa pesuohjeet on hyvä tarkistaa ennen pesua. Villa, silkki ja untuva tarvitsevat omat erityiset pesuaineensa, koska ns. tavallisilla pesuaineilla pestynä ne menettävät hyvät ominaisuutensa. Vääräntyyppisellä pesuaineella saa hyvälaatuisetkin tekstiilit helposti pilalle.
Huuhteluaineiden käyttö ei ole välttämätöntä. Elastaania, spandexia tai muita joustokuituja sisältäviä tekstiilejä pestäessä perinteistä huuhteluainetta ei tulisi käyttää lainkaan, koska se saa kuidun hapertumaan ennenaikaisesti. Sen sijaan pyykkietikan käyttö sopii useimmille joustokuituja sisältäville tekstiileille.