Vaatteiden hoito ja pesu

Lisää käyttövuosia vaatteillesi - huolla vaatteesi oikein

Iso osa vastuullisemmasta pukeutumisesta muodostuu oikeanlaisesta vaatteiden hoidosta ja pesusta. Liika peseminen kuluttaa vaatteita, joten harkitse riittäisikö esimerkiksi tuulettaminen, harjaaminen tai pakastaminen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pyykin pitkä säilytysaika saa lian kiinnittymään kuituihin hanakammin. Tahrat kannattaa poistaa aina tuoreeltaan.

Hyvin tärkeää on noudattaa hoito-ohjeita. Noudata pesulämpötiloja, kuivaus- ja säilytysohjeita – nykyajan vaatteista löytyy koko kirjo erilaisia ohjeita! Laita vaatteiden irtileikatut pesulaput talteen, jotta voit myöhemminkin tarkistaa hoito-ohjeet. Säästät vettä, sähköä ja itse vaatteita, kun lajittelet pyykin ja peset vain täysiä koneellisia.

Pesumerkit: vesipesuPesumerkit: vesipesu

Pesumerkinnät
Mitä tarkoittavat nuo pienet symbolit vaatteiden pesulapuissa? Oikean pesuohjelman valitsemiseksi kannattaa kaivaa esiin myös pesukoneen käyttöopas, jossa on eritelty koneen pesuohjelmien kulku.

Vesipesu kotona
Vesipesumerkin sisällä on ilmoitettu pesulämpötila celsiusasteina. Käsi soikossa ilmaisee tuotteen olevan vain käsin pestävä – monista pesukoneista tosin löytyy erillinen käsinpesuohjelma, jolla voit pestä ko. tekstiilin. Viivat soikon alla kertovat tuotteen tarvitsevan varovaista pesua. Varovaiset pesuohjelmat pyörittävät pesurumpua vähemmän, eli valitse sopiva ohjelma pesukoneen käyttöohjeiden avulla. Rasti symbolin päällä ilmaisee, että vaate ei kestä vesipesua kotioloissa.

Pesumerkit: kemiallinen pesu, valkaisuPesumerkit: kemiallinen pesu, valkaisu

Kemiallinen pesu

Kemiallisen pesun mahdollisuus ilmaistaan pyöreällä merkillä, jonka sisällä voi olla A-kirjain. P-pesu tehdään tetrakloorieteenillä, F-pesu hiilivedyllä ja W-pesu on kemiallinen vesipesu eli emulsiopesu. Vaate pitää pesettää pesulassa, kun tavallinen vesipesu on kielletty ja jonkin tyyppinen kemiallinen pesu sallittu.

Valkaisumerkki
Tekstiilin valkaisun salliminen ilmaistaan kolmiolla. Kirjaimet CL kertoo tekstiilin kestävän kloorivalkaisua. Kaksi viivaa kolmion sisällä sallii tuotteelle vain happivalkaisun ja ylirastittu kolmio kieltää valkaisun.

Pesumerkit: kuivaus, rumpukuivausPesumerkit: kuivaus, rumpukuivaus

Kuivaus

Kuivaussymbolit ovat luultavasti oudoimpia kokemattomalle pyykkärille. Kuivausmerkit ovat neliöitä: yksi poikkiviiva neliössä tarkoittaa tasokuivausta, kolme pystyviivaa kehottaa ripustamaan pyykin vettävaluvana ja yksi kaareva viiva neliön katosta sallii tuotteen kuivaamisen pyykkinarulla tai henkarissa. Tätä symbolia ei usein laiteta pesuohjeisiin, vaikka tavallinen narulla tai henkarissa kuivaus onkin sallittu. Viisto viiva (tai kaksi) neliön vasemmassa yläkulmassa kehottaa kuivaamaan pyykit varjossa. Sama neliön oikeassa alakulmassa käskee kuivaamaan vaatteen sisätiloissa.

Ympyrä neliön sisällä ilmaisee sallitun rumpukuivauksen. Kolme pistettä sallii rumpukuivauksen korkeassa lämpötilassa, kaksi pistettä on normaali rumpukuivaus, yksi varovainen ja ruksittu symboli kieltää rumpukuivauksen.

Pesumerkit: kuivaus, rumpukuivausPesumerkit: kuivaus, rumpukuivaus

Silitys
Kaikkia tekstiilejä ei saa silittää. Pisteet silitysmerkin sisällä kertovat kuinka kuumalla raudalla silittämistä vaate kestää: kolme pistettä tarkoittaa enintään 200 celsiusastetta, kaksi pistettä 150 astetta ja yksi piste 110 astetta.

Sanalliset ohjeet
Pesumerkkien lisäksi vaatteen hoito-ohjeissa on usein sanallisia ohjeita, joita tulisi noudattaa. Useimmat tekstiilit voi pestä symbolin ilmoittamaa alemmassa lämpötilassa, mutta noudata annettua lämpötilaa, jos ohjeissa niin erikseen mainitaan. Pese tuotannon kemikaalijäämät pois, kun vaate kehotetaan pesemään ennen käyttöönottoa. Yksi tavallinen kehote on kääntää vaate nurinperin pesuun – vaatteiden nurinkääntäminen on muutenkin hyvä vinkki, koska kääntäminen osaltaan säästää vaatteen ulkopintaa hankaukselta.

Yksi suuri kompastuskivi pyykkäämisessä on pesuaineen valinta. Kirjo- ja valkopyykille on erilliset pesuaineet, sillä värillistä pyykkiä ei tule pestä valkaisuaineita sisältävillä tuotteilla. Kaiken valkoisen pyykin valkaisu ei ole sallittua, joten tarkista vaatteen pesuohjeet. Villa, silkki ja untuva tarvitsevat omat erityiset pesuaineensa, koska ns. tavallisilla pesuaineilla pestynä ne menettävät hyvät ominaisuutensa. Vääräntyyppisellä pesuaineella saa hyvälaatuisetkin tekstiilit pilalle, joten kysy neuvoa jo vaatetta ostaessasi, jos olet epävarma pesuainevalinnasta.

Huuhteluaineiden käyttö ei ole välttämätöntä. Elastaania, spandexia tai muita joustokuituja sisältäviä tekstiilejä pestäessä perinteistä huuhteluainetta ei tulisi käyttää lainkaan, koska se saa kuidun hapertumaan ennenaikaisesti. Pyykkietikan käyttö sen sijaan sopii myös useimmille joustokuituja sisältäville tekstiileille.

Villakangastakin pesu ja huolto

Miten saat villakangastakista tyylikkään kumppanin vuosiksi eteenpäin? Ensinnäkin villakangastakki ei ole jokasääntakki. Sade ja räntä kastelevat villakangastakin, mikä saa materiaalin venymään ja yhdessä hankauksen kanssa nyppyyntymään ja huopumaan helposti. Tiiviit, sileäpintaiset villakankaat pysyvät vähemmällä vaivalla siistinä ja löyhäsidoksisemmat villakankaat tarvitsevat hieman enemmän huoltotoimenpiteitä. Kannattaa aina tarkistaa hoito-ohjeet jo ostovaiheessa, jottei takin vaatima hoito tule yllätyksenä.

Villakangastakin säilyttämiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Takki pysyy parempana, kun säilytät sen henkarissa, joka on tukeva ja levenee olkapäiden kohdalta. Takkiripustimen olisi hyvä olla myös sopivan levyinen, eli takin hartialinjan levyinen, jottei takin hartioihin tai hihoihin muodostu venymiä. Vinkki; jos olet saanut takin mukana takkihenkarin, se kannattaa säästää ja pitää käytössä! Talvivarastoon takki kannattaa laittaa aina puhdistettuna. Säilytä takki viileässä, kuivassa tilassa valolta suojattuna, mieluiten vaatepussissa. Henkarin sijaan takin voi sälyttää myös ilmavasti laatikkoon taiteltuna.

Villakangastakin pääasiallisia puhdistusmenetelmiä ovat tuulettaminen ja harjaaminen. Tuuleta takki viikoittain raikkaassa ilmassa. Etenkin pakkasessa tuulettaminen saa takin raikastumaan hämmästyttävän paljon. Harjaamalla takista saa irti pölyn ja muun irtonaisen lian. Käytä harjaamiseen tarkoituksenmukaista vaateharjaa ja tee harjaus paikassa, jossa saa pöllyttää – pölyä nimittäin saattaa irrota paljonkin. Voit harjata takin henkarissa, itsesi tai tason päällä.

Yksittäisten tahrojen vuoksi koko takkia ei ole aina syytä pestä. Villakangastakin tahrat pitää poistaa hellävaroen; tee miedosta saippuasta pesuliuosta (esim. marseille- tai sappisaippua tai villalle tarkoitettu pesuaine) ja painele tahraa liuokseen kostutetulla kankaalla/pyyhkeellä kunnes lika irtoaa. Varo liikaa hankaamista, koska villa huopuu helposti. Lopuksi huuhtele saippua pois ja kuivaa puhdistettu kohta varovasti painelemalla kuivalla pyyhkeellä. Huomaa, että tahranpoistossa ei saa käyttää kuumaa vettä.

Ryppyyntyneeseen villakangastakkiin tepsii höyry: varovainen vaatehöyrystimellä höyryttäminen saa rypyt siliämään samalla myös raikastaen takin. Pienet rypyt oikenevat jo pelkästään seisottamalla takkia kosteassa/höyryisessä tilassa, esim. suihkuhuoneessa suihkun jälkeen. Voit tietenkin myös silittää takkia höyrysilitysraudalla, jos hoito-ohjeet sen sallivat.

Villakangastakki nyppyyntyy ja nukkaantuu käytössä ajan oloon. Siisti nypyt pois muun huollon yhteydessä ko. villakangastyypillle sopivalla välineellä, joita ovat esim. nukkakampa, nukkakivi ja sähkökäyttöinen nypynpoistaja.

Jossain vaiheessa tuulettaminen ja harjaaminen ei enää raikasta takkia toivotulla tavalla, jolloin takki pitää pestä. Etenkin takin vuori voi kaivata ns. oikeaa pesua. Valtaosa villakangastakeista pitää viedä pesulaan pesetettäväksi, kemialliseen pesuun.

Pidä huolta neuleistasi

Neuleiden hoidolle ja materiaaleille kannattaa suoda muutama ajatus jo siinä vaiheessa, kun olet valitsemassa uutta neuletta.

Pääosin villoista tehdyt neuleet kaipaavat vähemmän pesua, kun tuuletat ne säännöllisesti. Villa ”puhdistaa itse itsensä” – tietenkin näkyvä lika tulisi poistaa neuleestakin tuoreeltaan, esim. siihen roiskunut juoma ja ruoka. Tuuletuksella vähennät varsinaisen pesun tarvetta ja siten pidät vaatteen edustavana pidempään. Osalle villaneuleita puhdistukseksi voi myös suositella harjaamista pehmeällä vaateharjalla. Harjaa vaate tyynyn päällä sekä oikealta että nurjalta puolelta.

Herkät neuleet, kuten villa, alpakka, kashmir ja silkki, ovat pääosin käsin pestäviä. Tärkeää on valita materiaalille sopiva pesuaine ja liottaa se huolellisesti veteen. Pestävää neuletta puristellaan ja käännellään kevyesti. Pesu- ja huuhteluveden lämpötilan tulisi olla sama (ohjelämpötila), koska veden lämpötilan vaihtelu edesauttaa huopumista. Hankaamista, vääntämistä ja pitkää liotusta on syytä välttää, jottei neule huopaannu, menetä hyviä ominaisuuksiaan ja kutistu.

Konepestävät neuleet pestään pesuohjeen mukaan. Yhteistä miltei kaikille neuleille on kuitenkin vaatimus tasokuivaamisesta. Se tarkoittaa, että neule levitetään pyykkitelineelle ja/tai puhtaan pyyhkeen päälle vaakatasoon, ei roikkumaan, oiotaan muotoonsa ja annetaan kuivua. Hyvä niksi on kääriä neule puhtaaseen pyyhkeeseen ja puristella siihen ylimääräiset vedet ennen tasolle levitystä silloin, kun neule on erittäin märkä huuhtelun jäljiltä. Hankarissa kuivaamista ei suositella neuleille, koska neuleen saa sillä tavoin venymään miltei varmasti väärään muotoon.

Kaikki neuleet nyppyyntyvät jonkin verran, mutta toiset vähemmän. Tiukkakierteisestä ja esim. nauhalangasta tehdyt neuleet nyppyyntyvät vähemmän kuin löyhäkierteisestä langasta neulotut. Myös itse kuiduissa on eroja: pahin nyppyyntyjä on akryyli, etenkin löyhäkierteisenä lankana, kun taas napakka puuvillaneule säilyy pitkään siistinä. Useimmat neuleet ovat nykyään sekoiteneuleita, ja yhdessä neuleessa saattaa olla jopa neljää eri kuitua. Tällöin kannattaa kiinnittää huomiota materiaalien suhteeseen hankintavaiheessa: vähemmän akryylia ja enemmän luonnonkuituja on parempi. Syntyneet nypyt saat irrotettua sopivalla välineellä, joita voivat olla esim. nukkakampa, nukkakivi ja sähkökäyttöinen nypynpoistaja.

Tekokuitu ei ole kuitenkaan aina pahasta! Esimerkiksi polyamidi villan seassa lisää neuleen kestävyyttä, eikä sekoiteneule maistu turkiskuoriaisille ja koille samoin kuin puhdas villa tai silkki. Toisille luonnonkudulle, kuten angoralle, on jopa välttämätöntä sekoittaa se toiseen kuituun, jotta tuloksena on kestävä neule. Muuntokuidut, viskoosit, sopivassa suhteessa lisäävät neuleen laskeutuvuutta ja pehmeää miellyttävää tuntua. Kysy rohkeasti neuvoa materiaalivalintoihin ja hoitoon jo kaupassa!

Neuleet on varminta säilyttää ilmavasti viikattuna hyllyllä. Huolla neuleet kausisäilytykseen, ja viikkaa ne säilytyspussiin tai laatikkoon. Hyvä säilytyspaikka on kuiva, viileä ja valolta suojattu. Tiiviitä säilytyslaatikoita voi suositella villa- ja silkkineuleille, jottei tuholaiset pääse niiden kimppuun varastoinnin aikana. Säilytyslaatikoihin voi myös sujauttaa seetripuupaloja pitämään koit loitolla.